Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Lipanj 2022 12:39

U Ljubuškom postavljena dva reciklažna kontejnera za tekstil

Napisao/la 

Dva namjenska reciklažna kontejnera za tekstil postavljena su u Ljubuškom, i to u prostornom obuhvatu Ulice Petra Barbarića i iza Osnovne škole Marka Marulića. Služba za stambeno-komunalne poslove i Služba za inspekcijske poslove Grada Ljubuškog u suradnji s Udrugom “EKO ZH” i poduzećem “VUPROM” d.o.o. Čitluk pokrenuli su i podržali inicijativu postavljanja reciklažnih kontejnera za tekstil.

U komunalnom okolišu i gospodarstvu svake godine nastaje velika količina tekstilnog otpada. Procjenjuje se da se godišnje diljem svijeta proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Iako se takav otpad klasificira kao biorazgradiv, takva klasifikacija nije odgovarajuća, ističu iz Udruge “EKO ZH”. Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i sl., biološki je slabo razgradiv.

Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid, a na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo.

Večernji list