Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Lipanj 2022 11:04

DZ Ljubuški: Usluge psihijatra potražilo 1464 pacijenata, psihologa 1285, logopeda 1370

Napisao/la 

Centar za mentalno zdravlje, kao organizacijska jedinica koja djeluje pri Domu zdravlja Ljubuški, osnovan je s ciljem unaprjeđenja i zaštite mentalnog zdravlja, prevencije mentalnih poremećaja te liječenja i rehabilitacije mentalno oboljelih osoba.

U protekloj godini, kako je istaknuto u informaciji o radu DZ Ljubuški, tijekom pandemije koronavirusa djelatnici Centra bili su dostupni osobama s psihičkim poteškoćama te su sudjelovali na raznim radionicama, edukacijama i ostalim programima koje su vezane za zaštitu mentalnog zdravlja.

U informaciji se navodi i to kako su usluge neuropsihijatra/psihijatra potražile 1464 osobe, a psihologa 1285 osoba. Socijalna radnica i medicinska sestra pružile su, pak, usluge za 2332 pacijenta, defektološki je obrađeno 819 pacijenata, dok je radni terapeut odradio 1076 termina.

Od početka svibnja 2021., nakon završetka specijalizacije, u CMZ-u je uposlen spec. psihijatar, što je značajno doprinijelo kvaliteti i dostupnosti te intenziviranju i širenju kapaciteta usluga Centra, osobito ako uzmemo u obzir to da su dotad ove tretmane u DZ Ljubuški pružali vanjski suradnici iz SKB Mostar.

U budućnosti, obznanjeno je u informaciji, cilj je intenzivirati aktivnosti vezane za radno-okupacijsku terapiju te organizirati grupne psihoterapijske i socioterapijske tretmane za sve korisnike.

Kažimo i to da je Centar za mentalno zdravlje DZ Ljubuški funkcionalno povezan s primarnom zdravstvenom zaštitom te surađuje s drugim službama zaštite mentalnog zdravlja kao što su: psihijatrijske službe, centri za alkoholizam i ovisnost, savjetovališta, osnovne i srednje škole…

A. Marinović Musa / Dnevni list