Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Lipanj 2022 20:40

Prva i najstarija Frama u Hrvata proslavila 30. rođendan

Napisao/la 

Veliko slavlje upriličeno je u franjevačkoj župi sv. Ante Padovanskog Humac u Ljubuškom, piše Večernji list BiH.

Poseban program

Župna Frama proslavila je veliki jubilej - 30. obljetnicu utemeljenja i djelovanja. Naime, Frama Humac osnovana je 1992. zahvaljujući viziji i nadahnuću mladog franjevca fra Mladena Vukšića koji je došao iz Italije, gdje se za vrijeme studija susreo s mladima koji se okupljaju oko lika sv. Franje Asiškog. Time je ona prva i najstarija Frama u BiH i općenito prva na hrvatskome govornom području, tj. u BiH i Hrvatskoj.

- Ovo je naš veliki dan, iznimno smo ponosni. Različita su vremena rada i djelovanja kada se gleda naš razvoj. Za razliku od početka, danas nas je oko 120 i još 70-ak glasnika. Glasnici su tzv. mala Frama, budući framaši koji idu u posljednji razred osnovne škole i pripremaju se za odlazak u srednju školu i ulazak u Framu. Za proslavu smo pripremili poseban program, a uklopili smo je u devetnicu sv. Anti. Naše slavlje uveličali su prijatelji i kolege framaši iz 15-ak hercegovačkih župa, tako da nas je ovdje oko 500. Zadovoljna sam radom naše Frame, ukupnim odazivom mladih i u župi i u Frami - kaže Ela Vučić, predsjednica Frame Humac.

Za proslavu 30. obljetnice humački framaši izdali su monografiju i snimili himnu istog naziva - “Dođi, slijedi me!” Monografija je “spomenar našeg života u bratstvu Franjevačke mladeži..., želimo na zanimljiv način, uz razne tekstove i fotografije, predstaviti našu Framu, njezine sekcije, rad i sve one trenutke franjevačke radosti, koje smo proživjeli i još uvijek proživljavamo...”, stoji, između ostalog, u monografiji.

- Ovaj je dan prigoda da pogledamo što se sve dogodilo za ovih 30 godina, koji su plodovi našega rada. Doista vidimo da ih nije malo - od duhovnih zvanja, brakova sklopljenih unutar Frame... Darovi su veliki, milosti nebrojene i danas samo zahvaljujemo Bogu - ocjenjuje framaše fra Nikola Jurišić, njihov duhovni pomoćnik (asistent).

- Mnoštvo mladih je u ovih 30 godina prošlo kroz našu Framu Humac. Došao sam do zaključka kako je riječ o njih između 5000 i 6000. Hodočasnici iz Slovenije, kad su vidjeli ovoliko mladih, rekli su: “Pa vi imate budućnost”. Mladi ovime pokazuju da je naš kraj živ, da ima duboke kršćanske korijene - kaže humački gvardijan fra Dario Dodig. Koncert duhovne glazbe Program je počeo okupljanjem te svjedočenjem fra Franje Brbora, nekadašnjeg humačkog framaša, a završilo koncertom duhovne glazbe u izvedbi zbora sadašnjih i bivših humačkih framaša.

Ivan Kaleb / Večernji list