Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 19 Lipanj 2022 08:52

Peticija PROTIV primjene CD/MMS protokola kod djece/osoba s autizmom

Napisao/la 

Ovih dana u fokus javnosti došla je peticija koju su organizirali studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s nadležnim stručnjacima, institucijama i udrugama.

Cilj peticije je zabrana primjene korištenja tzv. CD protokola u Hrvatskoj, u svrhu "liječenja" autizma (u SAD-u poznat kao MMS, odnosno Miracle Mineral Solution).

Ovim protokolom djeci se daje pripravak koji se sastoji od natrijevog klorita i citratne kiseline, čime se stvara spoj poznat kao klor dioksid. Vjeruje se da klor dioksid uništava parazite u organizmu koji navodno uzrokuju autizam kod djeteta.

Teorija o parazitima koji uzrokuju autizam, kao i primjena klor dioksida u svrhu liječenja autizma, nemaju nikakvu znanstvenu, niti kliničku utemeljenost.

Uz primjenu ovog pripravka, redovito se primjenjuje klistir kojim dijete izbacuje navodne parazite iz organizma, iako se zapravo radi o oštećenoj sluznici crijeva, te poseban režim prehrane, najčešće bez nadzora liječnika i nutricionista.

Primjena CD protokola može uzrokovati opasne zdravstvene probleme, a u SAD-u su zabilježeni i smrtni slučajevi.

Osobe koje prodaju ovaj protokol manipuliraju zdravstvenim stanjem osobe (krvni nalazi, tegobe koje osoba ima, itd.) i stavljaju ih u pogrešan kontekst, sve u cilju predstavljanja protokola kao jedini "lijek", ne samo za autizam, nego i za sva ostala stanja i bolesti.

Autizam nije bolest koja se liječi, nego neurorazvojno stanje u kojem se osoba nalazi. Svrha rehabilitacijskih postupaka nije izliječenje autizma, nego razvoj adaptivnih vještina i maksimalno ostvarenje razvojnih potencijala koje osoba ima u svrhu što bolje kvalitete života.

Koristeći ranjivost roditelja djece s autizmom i činjenicu da uzrok autizma još nije do kraja razjašnjen (iako većina istraživanja donosi zaključke koji idu u prilog genetskoj podlozi nastanka autizma), kao i da izliječenja nema, osobe koje prodaju ovaj protokol nude roditeljima "uzrok" i "izliječenje", ostvarujući na taj način financijsku korist.

Uzimajući u obzir činjenicu da je primjena ovog protokola sve češća i u našoj sredini, pozivamo roditelje da ne nasjedaju na ovu prijevaru koja u konačnici može kod djeteta uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa i smrt.

Ovim putem želimo izraziti podršku našim kolegama, edukacijskim rehabilitatorima, koji su organizirali ovu peticiju i zamoliti sve građane da potpišu peticiju.

Roditeljima želimo poručiti da smo uz njih u svakom trenutku i da stojimo na raspolaganju za razgovor, potporu, savjetovanje i rad s djecom utemeljen na znanstvenim spoznajama.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Potpisnice izjave: 

Ivana Barišić, mag.rehab.educ. - JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški

Ivana Čolak, mag.rehab.educ., SIAT pedagog - JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški

Lucija Miškić, mag.rehab.educ. - JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški

Ana Rozić, mag.rehab.educ. - Osnovna škola Tina Ujevića, Vitina

Zora Skoko, prof.defektolog, predsjednica Udruge za djecu s posebnim potrebama "Duga" - Osnovna škola Marka Marulića, Ljubuški

Tatjana Vasilj Zelić, prof.rehabilitator, SIAT pedagog - Dom zdravlja Ljubuški