Ispiši ovu stranicu
Utorak, 21 Lipanj 2022 09:14

Ljubušaci koriste usluge pokretne i malih knjižnica na otvorenom

Napisao/la 

Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, projekt malih knjižnica na otvorenom pozitivan je primjer koji pokazuje kako su za populariziranje kulture čitanja dovoljni kreativnost i entuzijazam. Ovaj projekt, koji je ponajprije pokrenula američka neprofitna organizacija, zaživio je i u Ljubuškom.

Kako saznajemo od Ivice Vizentanera, voditelja Knjižnice Ljubuški, dvije male knjižnice na otvorenom pobudile su veliko zanimanje građana, no neki od njih, nažalost, posuđene knjige ne vraćaju u kućice koje su za njih namijenjene.

Obogatite postojeće zbirke

-Pozivamo sve one koji su posudili knjige da ih, nakon što završe s čitanjem, uredno vrate i tako omoguće da i drugi ljubitelji pisane riječi u njima uživaju. Također, ako posjedujete knjige i slikovnice koje vam više ne trebaju, slobodno ih možete dostaviti, odnosno obogatiti postojeću zbirku novim naslovima, kazao je Vizentaner za Dnevni list.

Knjižnica Ljubuški sudjeluje u još jednom hvalevrijednom projektu, a riječ je o pokretnoj knjižnici, čije je osnovno obilježje pružanje knjižnične usluge stanovništvu u udaljenim područjima, osobito starim i nemoćnim osobama.

-Ove usluge zasad koriste umirovljenici/štićenici staračkih domova s područja Ljubuškog, a ponajviše korisnici Staračkog doma Ljubuški. Svakog mjeseca dopunjavamo popis knjiga koje korisnici, to jest naši članovi mogu posuditi, nakon čega im dostavljamo željeno štivo, rekao je Vizentaner.

Predstojeći događaji

Podsjetio nas je i na predstojeće događaje koji će se održati u Knjižnici Ljubuški, a velik broj njih upriličit će se i u suradnji s drugim knjižnicama iz Zapadnohercegovačke županije.

-Istaknuo bih predstavljanje knjige novinara Dušana Muse (7. srpnja), književnu večer s književnicima s područja ŽZH (9. kolovoza), izložbu rukotvorina (19. srpnja), kao i likovnu koloniju (19., 20. i 21. kolovoza). U tijeku je i tečaj crtanja i slikanja na kojem sudjeluje 62 polaznika. Po završetku tečaja održat će se izložba radova o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, poručio je Vizentaner.

Dodajmo i to kako je u prošlom tjednu završena manifestacija „Književni četvrtak“ u okviru koje su, šest četvrtaka zaredom, gostovali književnici: Matias Zečević, Sanijela Matković, Marela Jerkić Jakovljević, Jasna Ćorić, Marijan Mandić i Danijela Škegro.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list