Ispiši ovu stranicu
Utorak, 21 Lipanj 2022 20:01

Tradicija na Humcu: Bračne zavjete obnovilo 25 parova

Napisao/la 

Nastavlja se lijepa tradicija u ljubuškoj župi Humac, koja se prakticira već nekoliko posljednjih godina – naime, prve nedjelje nakon svetkovine svetoga Ante zajednički se proslavljaju bračne obljetnice. Tako je bilo u nedjelju, humačka župna crkva bila je ispunjena, a svečano nedjeljno misno slavlje u znaku braka, bračnih parova i bračnoga života.

Svetu misu predvodio je fra Ljubo Kurtović, župnik župe Humac, a svoj bračni jubilej proslavilo je 25 bračnih parova. Parovi su različite životne dobi i različita bračnoga staža i iskustva: 20. obljetnicu proslavio je jedan bračni par, i to Bruno Grizelj i Blaženka r. Barišić; 25. obljetnicu sedam bračnih parova – Dario Mikulić i Draženka r. Boto, Robert Jelavić i Marijana r. Puljić, Ivan Škrobo i Matija r. Markić, Nikola-Robert Ćuže i Anđelka r. Biško, Slaven Mucić i Mirela r. Zlopaša, Zoran Miloš i Mirela r. Ravlić, Markan Knezović i Slavica r. Markić; 30. obljetnicu jedan par – Joško Bebić i Danijela r. Sabljić.

Sedam parova proslavilo je 40. obljetnicu – Ante Boban i Marica r. Petković, Milan Skoko i Verka r. Landeka, Vasilj Žerebni i Veronika r. Marković, Jozo Mihaljević i Gordana r. Vegar, Cmiljan Tomić i Marica r. Božić, Jozo Kraljević i Jelena r. Petrović, Stjepan Vištica i Marina r. Mrvalj.

Pola stoljeća zajedničkoga života, odnosno 50. obljetnicu braka proslavilo je sedam parova – Blaž Dodig i Zlata r. Ereš, Andrija Vranješ i Dragica r. Tomas, Stojan Primorac i Anđa r. Milićević, Jure Herceg i Ljilja r. Nižić, Jure Kozina i Jaka r. Tomas, Andrija Jurić i Jagoda r. Paradžik, Ante Bubalo i Mara r. Jelčić; 60. obljetnicu dva para – Ljubo Herceg i Milica r. Dodig, Drago Petrušić i Veselka r. Paradžik.

– U brakovima koji su u krizi, čak i nakon nekoliko mjeseci od ženidbe, mogu se čuti riječi: „Sve mi je ovo dosadilo, ako je ovako u braku, onda je bolje svatko na svoju stranu“. Te riječi čuju se pri prvome susretu s poteškoćama. Brak nije izvanzemaljska stvarnost, nego se živi u današnjem svijetu i mentalitetu u kojem prevladava ponašanje – „upotrijebi i baci“. Brak nije stvar ni predmet, nego pripada području života… Brak bi trebao biti, kako se ono kaže, kao vino koje je bolje što je starije – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi župnik fra Ljubo Kurtović. Obraćajući se okupljenim bračnim parovima u župnoj crkvi propovjednik je podsjetio na Isusove riječi: „Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“, što drugim riječima znači da iz nijednog razloga nije dopušteno otpustiti vlastitu ženu ili vlastitoga muža.

Ponavljajući prigodne riječi za župnikom, slavljenici su svoja nekadašnja uzajamna bračna obećanja – zavjete obnovili i tako dodatno učvrstili svoj bračni savez koji traje već desetljećima. Slavlje je potom nastavljeno u obiteljskome krugu, u opuštenom i vedrom ozračju i raspoloženju.

Ivan Kaleb / Večernji list