Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 08:42

„MISEČINA KAZIVALA SUNCU“: HKUD „Sv. Ante“ Humac obilježilo 90 godina postojanja

Napisao/la 

Folklorna manifestacija „Misečina kazivala suncu“ održana je na Humcu povodom obilježavanja 90. obljetnice od osnivanja HKUD „Sv. Ante“. Bila je to prigoda da domaćini, ali i društva iz različitih krajeva BiH, pokažu svoja plesačka i pjevačka umijeća.

„Unatoč pandemiji koronavirusa i svemu ostalom, oni su nastavili s vježbanjem i druženjem. Čestitam im na visokoj obljetnici!“, rekao je humački gvardijan fra Dario Dodig, poželjevši dobrodošlicu gostima koji su bili dio ove velike i značajne proslave.

Početak programa obilježio je nastup najmanje skupine HKUD „Sv. Ante“, a nakon njih je nastupilo HKUD „Studenčica“, potom HKUD „Topala“ Nadioci - Vitez, HKUD „Sv. Marko“ Vionica, HKUD „Sv. Ante“ Cim, HKUD „Fra Petar Bakula“, HKUD „Sv. Ante“ Tepčići, HKUD „Hercegovac“ te HKUD „Sv. Ante“ Humac.

Na kraju programa uručene su zahvalnice i pokloni predstavnicima društava u znak zahvalnosti za sudjelovanje na ovoj manifestaciji.

Dodajmo i to kako je HKUD „Sv. Ante“ Humac osnovano 1932. godine s ciljem očuvanja tradicijskih nošnji, pjesama i plesova, osobito s područja Ljubuškog. Društvo danas broji oko 120 članova. Djeluje u nekoliko sekcija, među kojima su dvije plesne za djecu, plesna za odrasle, ženske i muške pjevačke skupine te puhački orkestar.

A. M. M.