Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Srpanj 2022 10:21

Ljubuške institucije i organizacije u projektu integracije na tržište rada ranjivih grupa društva

Napisao/la 

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema osoba s poteškoćama u razvoju. S ciljem rješavanja tog problema, Grad Ljubuški i gradske organizacije i institucije krenule su s projektom koji će doprinijeti socijalnom uključivanju ove grupe društva.

Kroz projekt će biti nabavljen CNC stroj, osobe s teškoćama u razvoju dobiti će priliku za zapošljavanje u sektoru proizvodnje, a potom će njihove proizvode plasirati turistima, tvrtkama i široj javnosti.

Tim povodom, u svrhu unaprjeđenja suradnje institucija i organizacija na lokalnoj razini s ciljem povećanja zapošljavanja osoba s teškoćama u razvoju: Grad Ljubuški, Radna grupa za socijalno poduzetništvo i integrirano upravljanje predmetima, te institucije i organizacije sa područja Grada Ljubuškog danas su u zgradi Gradske Uprave potpisali „Protokol o suradnji institucija i organizacija na lokalnoj razini s ciljem jačanja sustava socijalne skrbi na lokalnoj razini uvođenjem modela integriranog vođenja slučaja“.

Protokol je potpisan u okviru provedbe projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u Bosni i Hercegovini”, kojeg provodi UNICEF u BiH uz financijsku potporu USAID-a, a u partnerstvu sa Savezom socijalnih radnika Federacije BiH.

– Ovo je veliki korak. Ovo je nešto što je zaista hvalevrijedno. Osobe s poteškoćama u razvoju nakon završene srednje škole ostaju kući i osjećaju se bezvrijedno. Na ovaj način će im se pružiti mogućnost da budu dio društva, da se osjećaju korisno i da zarađuju sebi za život. To je izuzetno važno. Želim vam svima poželjeti sreću. Ovo je dugotrajan put i put koji će biti trnovit – rekla je Zora Skoko, ispred Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Duga“.

– Ovdje je riječ o razvoju socijalnog poduzetništva i projekta koji će pratiti socijalno poduzetništvo, a to je integrirano vođenje slučaja. Po prvi put Javna ustanova Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Ljubuškog stvoriti će uvjeti za razvoj proizvodne komponente. Nabaviti ćemo CNC stroj te ćemo moći proizvoditi proizvode od mnogobrojnih materijala i prodavati ih široj javnosti. Te proizvode ćemo usmjeriti tržištima gospodarstva i turizma, a biti će zastupljeno i tržište vjenčanja. Uz samu proizvodnu komponentu, prvi puta ćemo uz podršku UNICEF-a, koji nas je odabrao kao provjerenog partnera, moći zaposliti osobe s teškoćama u razvoju i dati im mogućnost da budu radno angažirano. Sve će se to ostvariti kroz ova dva projekta. Nadam se da ćemo stati na noge i postati održivi i postati među prvim gradovima u BiH koji će pokušati razviti oblast socijalnog poduzetništva – istaknula je Marija Kikaš, ravnateljica Javne ustanove Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Ljubuškog.

U projektu sudjeluju Centar za socijalni rad Ljubuški, Služba za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke – podružnica Ljubuški, JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Ljubuškog, Srednja škola Ruđera Boškovića Ljubuški, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Duga“, JP Parkovi d. o. o. i Turistička zajednica Grada Ljubuškog.

Potpisanim protokolom uspostavlja se suradnja između institucija i organizacija na razini Grada Ljubuškog u području integriranog vođenja slučaja s ciljem radne aktivacije i integracije na tržište rada definiranih prioritetnih ranjivih skupina korisnika prava socijalne skrbi u svrhu smanjenja njihove ovisnosti od socijalnih davanja.

Grad Ljubuški je među 10 jedinica lokalne samouprave u BiH koje sudjeluju u ovom projektu čija vrijednost iznosi 49.280,00 KM.

Ljubuski.ba