Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Srpanj 2022 07:08

U Ljubuškom završeni radovi vrijedni gotovo 400 tisuća eura

Napisao/la 

Zahvaljujući iscrpnim višemjesečnim radovima na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače Grad Ljubuški je ovog ljeta dobio još jednu turistički atraktivnu lokaciju. Uz Kravicu, muzej na Humcu, Koćušu… u funkciju se stavlja i povijesni bedem koji stoljećima bdije nad ovim gradom, piše Večernji list BiH.

Kroz nekoliko dana i službeno će biti upriličen obilazak Starog grada povodom završetka opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, provedenih i financiranih kroz projekt „HeritageREVIVED – Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas“ koji se provodi kroz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. Kada je riječ o povijesno-kulturnoj baštini Ljubuškog kroz ovaj projekt su se ,između ostaloga, provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijedni gotovo 400 tisuća eura.

Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću. „Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene.

Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture“, navedeno je na stranici projekta “Heritage Revived”.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine. Vodeći partner na projektu je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG. Partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR), Općina Ulcinj (MNG).

Ukupan proračun / sufinanciranje Europske unije iznsoi 1.965.441,19 eura / 1.670.625,00 eura. Trajanje je predviđeno do 14. listopada 2022. Inače, HERAG-u i Gradu Ljubuškom ovo je četvrti projekt prekogranične suradnje usmjeren na obnovu i prezentaciju kulturne baštine. Kroz Theme Medieval, Connecting Separated i Fort Net započeto je s istraživanjima i radovima na Starom gradu Ljubuškom i rimskom vojnom logoru na Gračinama, a projekt Heritage REVIVED financijski je najveći i najvažniji EU projekt ulaganja u ove lokalitete dosad.

Pored radova na tvrđavi herceg Stjepana Kosače kroz ovaj projekt radi se i obnova rimskog vojnog logora na Gračinama.

Vecernji.ba