Ispiši ovu stranicu
Subota, 23 Srpanj 2022 10:34

Tvrđava hercega Stjepana: KULTURNO-POVIJESNI SPOMENIK SPAŠEN OD URUŠAVANJA I SIGURAN ZA POSJETE

Napisao/la 

Najstariji spomen Starog grada u Ljubuškom datira iz 1435. godine, a prije toga aktualan je bio podatak o prvom spomenu Ljubuškog 1444. godine pod nazivom Lubussa. Nakon istraživačkih kampanja provedenih 2020. i 2021. godine na lokalitetu Stari grad Ljubuški, u narodu poznatiji kao tvrđava hercega Stjepana, arheolozi su došli do niza novih spoznaja o ovom hercegovačkom kulturno-povijesnom spomeniku koji je prethodio nastanku današnjeg grada.

U želji da se ova utvrda spasi od urušavanja, jer su pojedini dijelovi njezinih bedema i drugih konstruktivnih elementa bili pred urušavanjem, provedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, što sadržajno podrazumijeva razgradnju trošnih obloga i jezgre bedema te novo zidanje i fugiranje.

Prekogranični projekti

„Radovi na obnovi tvrđave, vrijedni oko 400.000 eura, provodili su se u dvije faze, putem dva prekogranična projekta (Fort-Net i Heritage Revived). Obnovljen je bedem na jugoistočnom oboru i cijela središnja jezgra tvrđave koja se sastoji od branič kule i središnje kule zvane Herceguša. Uz poštivanje svih metodoloških normi, kao i preporuka i dozvola resornih ministarstava, konačan oblik, visina, izgled, materijal i ostalo, rezultat je dokumentacije zatečenog stanja te djelomice korištenja arhivskih fotografija ovog nalazišta. Radovi na obnovi su službeno gotovi, no Grad Ljubuški, kao pravni nositelj ovog resursa, zasigurno će nastaviti s apliciranjem za daljnju obnovu tvrđave. Valja spomenuti i to kako je arheološkim istraživanjima potvrđen fortifikacijski kontinuitet od kasne antike preko bizantske i srednjovjekovne arhitekture do austro-ugarskog vojnika koji se na straži krajem 19. stoljeća potpisao na kamen“, kazao je za Dnevni list arheolog dr. sc. Mirko Rašić, voditelj projekta revitalizacije.

Dodao je kako je pri obnovi korišten kamen koji je pronađen na lokalitetu.

„Vezivni materijal izrađen je nakon analize starog veziva, uz pravi omjer vapna i pijeska, a dodana su i veziva za bolji i dugotrajniji učinak“, pojasnio je Rašić.

Na upit koliko će obnova tvrđave doprinijeti turističkoj ponudi Ljubuškog, odgovorio nam je kako ona ima najveće ambijentalne, povijesne i simboličke vrijednosti za ovaj grad te da zaslužuje potpunu obnovu.

Važan turistički resurs

„Tvrđava hercega Stjepana može se promatrati kao budući važan turistički resurs, no zasad je riječ o ograničenim kapacitetima. Lokalitet će nakon ovih radova biti siguran za obilazak, no, do konačne obnove, neće biti moguće u potpunosti dovršiti turističku infrastrukturu. Posjetitelji se mogu radovati posjetima obnovljenoj jezgri nalazišta, odnosno ulazu i usponu na vrh branič kule s koje se pruža sjajan panoramski pogled na šire područje“, istaknuo je Rašić.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškog, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Vodeći partner na projektu je JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije - Herag, a partneri na projektu su Grad Ljubuški, Grad Solin, Županijska uprava za ceste Split i Općina Ulcinj.

Inače, Herag-u i Gradu Ljubuškom ovo je četvrti projekt prekogranične suradnje usmjeren na obnovu i prezentaciju kulturne baštine. Kroz Theme Medieval, Connecting Separated i Fort Net započeto je s istraživanjima i radovima na Starom gradu i rimskom vojnom logoru na Gračinama, a projekt Heritage Revived financijski je najveći projekt ulaganja u ove lokalitete.

(Tekst je nastao u sklopu projekta „Priča o kulturnoj baštini Ljubuškog“, a financiran je sredstvima Grada Ljubuškog za projekte iz područja kulture za 2022. godinu).

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list