Ispiši ovu stranicu
Utorak, 20 Rujan 2022 15:26

FOTO: U Trebižatu sve manje ribe, a sve više krupnog otpada

Napisao/la 

Udruga Trebižat započela je u nedjelju s akcijom čišćenja obale i korita rijeke Trebižat, koja se provodi u sklopu projekta „Zajedno“, a pod pokroviteljstvom tvrtke DM Drogerie Markt.

U akciji je sudjelovala 31 osoba, volonteri i članovi Udruge te nekoliko građana koji su se samoinicijativno odazvali i tako im pružili podršku.

Iz Udruge su nam kazali kako su ostali neugodno iznenađeni zatečenim prizorima, no to nije bio razlog da ne uklone veću količinu komunalnog i ostalog otpada.

Zabrinjavajuće stanje

„Akcija je podijeljena na nekoliko dionica, od mosta u Veljacima do kupališta Bililo, te od kupališta Čeveljuša do Kravice. Čišćenje obale provedeno je s obje strane Bajera, dok se unutar korita otpad prikupljao pomoću čamaca i kajaka.

Tijekom ove jednodnevne akcije, kada pogledamo rezultate, možemo reći kako smo skoro u potpunosti očistili obalnu površinu i vodeni tok na spomenutim dionicama. Tako smo prikupili 65 vreća otpada, više komada krupnog otpada (dijelovi i gume automobila, hladnjaci, suncobrani, bačve, kreveti)“, rekli su iz Udruge Trebižat.

Zabrinjavajući je podatak da su samo na dionici Čeveljuša-Žabar prikupili 22 vreće otpada, a nakupine iznad Kravice, poput velikih zamrzivača, nemoguće je očistiti bez mehanizacije i ronioca.

„Primjetna je i degradacija ribljeg fonda, a od rijeke bogate ribom, ona se pojavljuje u manjim jatima na tek četiri mjesta na čitavom toku. Zanimljivo je da je i popularni Bajer, okupljalište sportaša i šetača, najzagađeniji. Pitamo se, stoga, čemu zdrav život u nezdravu okolišu…“, navode iz Udruge.

Zahvala sudionicima

Unatoč svemu, zadovoljni su rezultatima, a uskoro ih očekuje i akcija čišćenja podvodnog, kao i obalnog otpada izvan nasipa.

„Trebižat – žila kucavica čitavog gradskog područja i okolnih naselja, rijeka je koja je generacijama značila život na ovom prostoru te je jedna od najvrjednijih stvari koje možemo prenijeti budućim naraštajima. Upravo ovakve akcije organiziramo kako bismo potaknuli i ostatak lokalnog stanovništva da rijeku Trebižat, njene pritoke, izvore, kaskade, biljni i životinjski svijet, gledaju očima izletnika koji svakodnevno, osobito u ljetnim mjesecima, dolaze iz raznih krajeva svijeta. Također, želimo zahvaliti svim volonterima, pokrovitelju akcije DM Drogerie Markt, Turističkoj zajednici Ljubuški koja je pripremila hranu i okrjepu za sudionike, restoranu Bililo, odnosno vlasnicima koji su ponudili kajake i opremu te večeru za sve nas, Canoe safari Trebižat na ustupljenim neoprenskim odijelima, poduzeću Alba, GSS stanici Ljubuški na opremi i svima ostalima koji su pomogli na bilo koji način“, poručili su iz Udruge Trebižat.

Akcije čišćenja nastavit će se tijekom proljetnih i ljetnih sezona, a sljedeća je najavljena za 24. i 25. rujna, kada će svoj doprinos dati i ronioci RK Neretva, ISS Mostar, speleo ronioci i drugi.