Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 17 Studeni 2022 15:33

FOTO: Ljubušaci osvojili Atenu

Napisao/la 

Proteklog vikenda ekipa iz Ljubuškog je uspješno sudjelovala na 39 autentičnom Atenskom maratonu.

Maratonsku dionicu su uspješno otrčali Željko Madžar, Samir Sadiković, Ante Tomić, Marko Tomić i Monika Vištica, a utrku na 10 km Nikola Leko, Tea Čepo i Marijan Luburić.

Da bismo bolje razumjeli nastanak današnjeg modernog maratona, potrebno se vratiti duboko u povijest, u doba antike, konkretno vrijeme stare Grčke.

U 5 stoljeću pr.Kr. Grčka je bila pod konstantnom prijetnjom Perzije do tada najvećega carstva starog svijeta. Rat je konačno kulminirao bitkom kod Maratonskog polja a Atenjani su u odlučujućoj bitci porazili Perzijance i istjerali ih iz Grčke na 10 sljedećih godina.

Obavijest o slavnoj pobjedi na Maratonu trebalo je prenijeti u Atenu, a tu dužnost su imali glasnici.

Jedan od njih, vojnik Filipid, je bio vojnik glasnik poznat po svojoj izdržljivosti i snazi jer je pretrčao oko 250 km do Sparte da potraži pomoć. Upravo je on iz Maratona u Atenu dostavio vijest o pobjedi grčke vojske. Pretrčao je točno 42.195 km i i odmah nakon što je izjavio „Pobijedili smo (nikomen)“ iscrpljen preminuo.

Na prvim modernim olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine upravo je maraton bio središnji događaj kako bi se oživio duh drevnih olimpijskih natjecanja na mjestu gdje je održana povijesna bitka između Atenjana i Perzijanaca.

Organizacija 39. autentičnog Maratona je bila na odličnom nivou i zaista impresivno izgleda vidjeti toliki broj trkača okupljenih na jednom mjestu jer za svakog trkača Atenski maraton je kao finale svjetskog prvenstva u nogometu a Ljubuški je imao čak pet sudionika koji su uspješno završili maraton što jako puno znači za naš mali grad.

Start maratona je bio u nedjelju 13.11.2022. u 9 sati na Maratonskom polju kada je startalo preko 16 000 trkača. Inače maratonska staza je dosta zahtjevna i iscrpljujuća jer ima dosta uspona i padova uz dosta visoku temperaturu od 25 stupnjeva. Prvih 15 km staze čini blagi spust nakon čega slijedi lagani uspon do 32 kilometra staze, zatim slijedi 3 do 4 kilometra ravnog dijela gdje se ulazi u sam grad Atenu i prolazi starim antičkim dijelom prema čuvenom antičkom olimpijskom stadionu Panathenaic gdje su održane prve moderne olimpijske igre u ljeto 1896. godine. Ulazak u stadion koji ima oblik potkove i kapacitet od 80 000 mjesta je uistinu spektakularan. Fascinantno je vidjeti ulazak tolikog broja trkača na stadion. Dan prije maratona održana je i utrka od 10 km ulicama Atene gdje smo imali tri sudionika iz Ljubuškog koji su uspješno završili svoju utrku.

I na kraju što reći nego da su Ljubušaci uistinu osvojili Atenu istrčavši ovaj drevni maraton.

  

  

Autor: ljof.ba