Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 14 Svibanj 2023 06:32

FOTO: Predstavljena monografija Prešućena ljubuška priča

Napisao/la 

Monografija” Prešućena ljubuška priča” predstavljena je u Kulturnom centru u Ljubuškom na 78. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Ova spomen knjiga s temom hrvatskih žrtava 20. stoljeća pokazuje tragediju i žrtvu žena, majki, udovica II. Svjetskog rata i poraća iz Ljubuškog.

Veličinu te tragedije i teškog tereta kojeg su podnijele pokazuje podatak o 758 udovica i 2.227 djece iz Ljubuškog koji su ostali bez supruga i očeva, a čiji su potomci danas okupljeni oko Udruge potomaka udovica II. Svjetskog rata i poraća inicijatori izdavanja monografije.

Priča je to o tri rata u 20.stoljeću ispunjena svjedočanstvima potomaka ratnih i poratnih stradalnika nastala s ciljem povećanja i jačanja svijesti građana Ljubuškog o kulturno-povijesnoj baštini našeg kraja, kojom se ujedno odaje priznanje neustrašivim majkama, hrabrim ženama, njihovom dostojanstvu i snazi u očuvanju topline rodnog ognjišta.

Samo predstavljanje počelo je na simboličan način odavanjem počasti ispred Spomenika majci autora ak.kipara Stjepana Skoke koji se nalazi u središtu Ljubuškog, a nastavljeno potom u Kulturnom centru uz obraćanja; profesorice Mirele Čuvalo, urednika monografije Tomislava Dugandžića predsjednika Udruge potomaka udovica II.svjetskog rata i poraća, recital gimnazijalke Petre Rašić, mlade glazbenike Ivu Kežić i iz Glazbene škole Ljubuški, Slavena Bunoze i voditeljice programa Antonele Marinović – Musa.

Radio Ljubuški