Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 14:19

Obilježen Dan žrtava župe Studenci

Napisao/la 

Komemoracijom i prisjećanjem na žrtve iz župe Presvetog Srca Isusova u Studencima, u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću, te sve civilne žrtve, u nedjelju je na blagdan Duhova, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika u crkvenom dvorištu.

Župa Studenci (Studenci, Stubica, Zvirovići i Prćavci) u prošlom je stoljeću u tri rata izgubila 326 župljana, 54 žrtve Prvog svjetskog rata, 263 žrtve Drugog svjetskog rata, te 9 žrtava Domovinskog rata kojih se molitvama i zahvalama sjete župljani svake godine u posljednju nedjelju mjeseca svibnja.

Uz svečani postroj pripadnika hrvatske komponente OS BiH vijence su položili predstavnici župe Studenci, potom predstavnici grada Čapljine s koordinacijama Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici grada Ljubuškog i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Skupštine i Vlade ŽZH, te Ministarstva obrane BiH, hrvatska komponenta vojske BiH.


Nakon što su pročitana imena svih poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Svetu misu slavio je don Ivan Vukšić, umirovljeni svećenik mostarsko-duvanjske biskupije rodom iz Studenaca. Kao i studenački župnik don Ivan Perić na početku svete Mise, Vukšić je u propovijedi govorio o potrebi da se za sve žrtve molimo jer njihova žrtva je nemjerljiva, iz ljubavi prema Bogu u svom narodu nisu ni života žalili. Gdje god nema ljubavi i vjere u Boga tu počinju ratovi, rekao je između ostalog don Ivan Vukšić.

Na kraju svete Mise župnik je izrazio žaljenje zbog malog broja vjernika na ovoj svetoj Misi što ga žalosti jer ako je netko zaslužio da se jednom godišnje dođe na ovo misno slavlje i sjećanje to su ova na ploči upisana imena i ona neupisana. Na kraju je pozvao sve na „čašicu razgovora“ u Pastoralni centar gdje je nastavljeno druženje.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški