Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 04 Lipanj 2023 08:10

Nakon više od 2000 godina u Ljubuški se vratila “Ara Augusta”

Napisao/la 

Stigao je i taj dan. U Ljubuški se vratila potpuna rekonstrukcija rimskog spomenika “Ara Augusta” nakon više od 2000 godina.

(Original deponiran u Arheološkom Muzeju Split od prve polovice 20. st./ Pristigao kao slučajni nalaz sa pozicije današnjeg Harema na Zorbinovcu-Istočni ulaz u Ljubuški).

Ovom kraju pripada nekoliko desetaka rimskih nadgrobnih spomenika i bogate srednjovjekovne epigrafske baštine, međutim ovaj spomenik je značajniji od ostalih po nekoliko osnova.


Riječ je o izvjesno najstarijem epigrafskom spomeniku ovog kraja (izgrađen 14. Ili 15. godine), koji je podignut u zahvalu prvom (u tom trenutku preminulom) caru Augustu i novom caru Tiberiju za dodjelu zemljišta za izgradnju veteranskog naselja na području nekadašnje kolonije Narone. Sačuvan je i naziv tog naselja “Scunasticus” koji je zapravo najstarije naselje u Ljubuškom polju i najstariji toponim ovog kraja.


Uzgred rečeno, riječ je o romaniziranom toponimu iliričke zajednice koja je živjela na Butorovici do aktivnog prisustva rimske vojske u dolini Trebizat, i nazivala se izvjesno “Skunaste”. Dakle, ovaj spomenik nam svjedoči i o nazivu prapovijesnog stanovništva s prostora ljubuškog kraja. Počesto se ponavlja “najstariji”, ali ne treba bježati od činjenica!

Velika hvala ekipi tvrtke Kvinar (Split) Frane Hrga Jure Balić Jelena Tomasovic Grbić Mate Tomasović Ante Polić Deji Kalašu i Tonćiju koji su proveli cijeli postupak realizacije ovog složenog projekta. Svaka preporuka za Konzervatorsko-restauratorske usluge i suradnju! 

347448481_1686038695180630_4740777738842495401_n.jpg

Mirko Rašić