Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Kolovoz 2023 08:51

Ljubuški jazz festival okupit će vrhunske izvođače i predavače

Napisao/la 

Ljubuški i ove godine postaje središte jazza, gdje će se okupiti vrhunski izvođači i predavači koji će mladim naraštajima prenijeti svoja glazbena znanja i iskustva. Da posjetitelje očekuje dobra zabava potvrdila nam je Ivana Šaravanja, ravnateljica Glazbene škole Ljubuški, ujedno najavivši raznovrstan i sadržajan program.

Radionice za učenike

Prvu večer jazz festivala, 23. kolovoza, obilježit će nastup međunarodnog salsa benda FiloSofía koji čine glazbenici iz Hrvatske, Slovenije, Kube i Italije, a čija energija i kreativnost uvijek oduševljava gdje god da se pojave. Koncert će se održati u središnjem gradskom parku s početkom u 19 sati.

– Očekujemo rasplesanu, ritmičnu i veselu večer koju će obogatiti kubanski te latino-jazz ritmovi, kao što je to bilo s Cubismom. Kao i uvijek s ponosom mogu najaviti bend koji čine polaznici naših radionica, a koji će te večeri nastupiti kao predgrupa. Cilj i jest da mladi ljudi dođu do te razine da mogu svirati i pokazati sve ono što su naučili od predavača, kazala je Šaravanja.

gs1

Drugi dan, 24. kolovoza, započet će radionice za učenike koje će voditi: Zvjezdan Ružić (klavir), Vojkan Jocić (saksofon, flauta, klarinet), Miha Koren (kontrabas, bas gitara), Vladimir Kostadinović (bubnjevi), Bruno Mičetić (gitara) i Miron Hauser (trombon i truba).

Zadnju večer festivala održat će se koncert polaznika radionica, kako bi pokazali sve ono što su u tih sedam dana novo svladali. Na pozornici u ugodnu ambijentu kompleksa Amfora njima će se, tom prigodom, pridružiti i predavači.

– Iznimno nas raduje što nam je i ovaj put gost Jonathan Kreisberg, američki jazz gitarist, koji će održati radionice od 26. do 30. kolovoza. Ono što je ove godine odmak od dosadašnje rutine je to da smo ostvarili suradnju s Gradom Mostarom. Riječ je o razmjeni umjetnika, tako da će se u Mostaru također održati jazz festival, odnosno dva koncerta koja će biti upriličena ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Naši predavači održat će koncert 27. kolovoza, a Jonathan Kreisberg Trio nastupit će 28. kolovoza, pojasnila je Šaravanja.

Brojni koncerti

Nadalje je dodala kako je Ljubuški jazz fast nadmašio sva dosadašnja očekivanja organizatora.

– Stalno naglašavamo kako srž ovog festivala čine radionice s kojima se najviše dičimo i koje najviše ističemo. Prošle godine imali smo oko 50 polaznika, a taj broj očekujemo i tijekom ovogodišnjeg izdanja. Usuđujem se reći da jazz mijenja mlade ljude nabolje. Jazz nije samo glazba za sebe, nego pomaže i u klasičnoj glazbi… Jazz je improvizacija, nešto sasvim drugačije od pukog čitanja nota, tako da je u svakom smislu u Ljubuškom dobio puno novih simpatizera, rekla je naša sugovornica.

gs2

Kažimo i to kako je prošla godina u Glazbenoj školi Ljubuški bila u znaku 30. obljetnice škole te je obilježena na vrlo glamurozan način.

– Od veljače, s koncertom Posvećeno mome gradu, do 21. lipnja imali smo osam koncerata. Među njima je koncert tri profesorice s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, koncert profesorice violine Muzičke akademije u Sarajevu, koncert učitelja GŠ Ljubuški, koncert četiri glazbene škole iz ŽZH, kao i koncert jednog od najboljih violinista Stefana Milenkovića. Bio je to vrhunski događaj! Svi su u jednom dahu odslušali koncert…, istaknula je Šaravanja.

gs

U školi mogu biti ponosni na brojne uspjehe učenika, a zanimljivo je i to kako su nedavno održali i prvu maturalnu zabavu, čiji su glavni akteri bili sadašnji i bivši maturanti, ukupno njih 16. Petero maturanata nastavit će obrazovanje na glazbenim akademijama, jedan učenik čeka jesenski rok, a ostalih dvoje školovat će se na drugim fakultetima. Svi oni iz Glazbene škole Ljubuški nose lijepe uspomene, ali i znanje koje će, vjerujemo, prenositi drugim generacijama.

Antonela Marinović Musa / DL