Ispiši ovu stranicu
Petak, 08 Rujan 2023 09:12

Veronika Pinjuh: Ljubuški su posjetili turisti iz čak 62 zemlje svijeta

Napisao/la 

Ljubuški je u posljednjih nekoliko godina doživio pravi turistički procvat.

Ovaj mali hercegovački gradić podno Butorovice privlači brojne posjetitelje svojom prirodnom ljepotom, kao i bogatom kulturnom i povijesnom baštinom.

O njegovom potencijalu razgovarali smo s ravnateljicom Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronikom Pinjuh koja nam je kazala kako su Ljubušaci iznimno zadovoljni turističkom sezonom.

U Ljubuškom je proradila svijest o turističkom potencijalu koji ima sam Grad, tako da smo ove godine svjedočili povećanju broja smještajnog kapaciteta.

U razgovoru s iznajmljivačima s područja Ljubuškog, a i prema statističkim podacima vidimo da su imali kvalitetnu sezonu. Prema tome očekujemo da će takva biti i postsezona. Uzevši statistički prosjek proteklih par godina, sezona će biti iznimno uspješna, kazala je Veronika Pinjuh za Jabuka.tv.

Brojke ne lažu

Otkrila nam je kako je od prvog siječnja do danas u Ljubuškom ostvareno 9488 noćenja, što je porast od 17% u odnosu na prethodnu godinu u istom razdoblju. Ljubuški su posjetili turisti iz čak 62 zemlje svijeta, a prednjače turisti iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Poljske i Turske.

Sudeći prema brojkama, jedno od najznačajnijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini postao je vodopad Kravica, koju je prošloj godini posjetilo više od 200.000 turista.

 

Pinjuh kaže kako je konkretne brojke za ovu godini još uvijek teško prognozirati, ali kako je “posjećenost veća i na Kravici i na ostalim destinacijama koje su turistički atraktivne u Ljubuškom.”

Posjetitelje privlače jedinstvene manifestacije

Osim toga, Ljubuški je domaćin manifestacija kao što su Hercegovina Travel Fest, Ljubuški Outdoor Festival, Kušaj ljubuška vina, Ljubuški Jazz Fest, te Beer Fest Ljubuški koje su već postale tradicionalan i nezaobilazan dodatak turističkoj ponudi ovog grada.

Jedinstveni su to događaji koji Ljubuški pozicioniraju na visoku ljestvicu kada je u pitanju turizam u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i šire.

Svaka održana manifestacija uvelike pridonosi afirmaciji Grada Ljubuškog kao turističke destinacije. Održane manifestacije su imale program koji bi trajao minimalno dva dana što doprinosi dužem boravku posjetitelja u našem gradu, a to nam je svakako i jedan od ciljeva.

Navedene manifestacije su bile dobro posjećene i medijski popraćene, a između ostalog na svakoj manifestaciji je bio prisutan netko od istaknutih influencera koji bi dijeljenjem sadržaja na svojim društvenim mrežama dao dodatan doprinos promociji Grada i svega što on može ponuditi, rekla nam je naša sugovornica.

Ljubuški nudi ponešto za svakog

S obzirom na široku lepezu aktivnosti i atrakcija koje Ljubuški pruža, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati, bilo da ste avanturistički nastrojeni ili želite opušteniji odmor.

Više je faktora koji privlače turiste u naš grad zato što nudi više vrsta turizma, tako da svaki posjetitelj može pronaći nešto za sebe i način na koji će ispuniti svoj odmor. Ovdje između ostalog mogu prakticirati aktivni turizam, kulturni, ruralni, a pored toga mogu uživati u širokoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, istaknula je ravnateljica Turističke zajednice Grada Ljubuškog za Jabuka.tv.

Također, Pinjuh kaže kako se turistički trendovi mijenjaju iz godine u godinu, te kako je tendencija turista da sve više žele mir i odmor u ruralnim krajevima. Tako smo svjedoci porasta ruralnog turizma koji, tvrdi, ima velik potencijal u Ljubuškom.

Kuće za odmor u ruralnim predjelima pružaju mir i maksimalno uživanje. Obzirom na velik potencijal, svojim djelovanjem i Turistička zajednica Grada Ljubuškog podržava razvoj ruralnog turizma.

 

Prvenstveno smo olakšali postupak registriranja smještajnih objekata u domaćinstvu smanjenjem birokracije. Pružamo pomoć iznajmljivačima oko apliciranja na javne pozive preko kojih mogu dobiti određena sredstva za adaptaciju svojih domaćinstava kako bi bili što konkurentniji na tržištu.

Trenutno je u tijeku Javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma koji pored šest programa koje nudi, sadržava i program podrške iznajmljivačima u domaćinstvu što je vjerojatno i prvi takav program organiziran na federalnoj razini. To je jasan pokazatelj koliko je trend ruralnog turizma u usponu, napomenula je.

Raznolikost ljubuškog turizma, ali i njegov potencijal prepoznao je i jedan od najpoznatijih svjetskih putnika Kristijan Iličić. On je kazao kako je Bosna i Hercegovina najpotcjenjenija država u Europi, a s obzirom da to dolazi od nekog tko je posjetio skoro sve države svijeta, vrijeme je da i sami to shvatimo.

Ravnateljica TZ Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh i ministar unutarnjih poslova Mladen Bebek s Kristijanom Iličićem i Andreom Trgovčević (Foto: Facebook)

Posjet svakog influencera doprinosi marketinškoj promociji. Kristijan Iličić je travel influencer kojega ne treba posebno predstavljati. Na svojim društvenim mrežama broji cca 450 000 pratitelja. Prema tome svojim objavama je dao neprocjenjiv doprinos promociji Ljubuškog. Bio je oduševljen svime što imamo za ponuditi te izrazio želju za ponovnim dolaskom sljedeće godine, zaključila je u razgovoru za Jabuka.tv Veronika Pinjuh.

Sudeći prema svemu, Ljubuški posjeduje neizmjeran turistički potencijal koji može samo rasti, budući da se konstantno radi na promoviranju i unaprjeđivanju već bogate ponude kao i infrastrukture.

Jabuka.tv/Foto: Fena