Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Studeni 2023 10:01

Kupus za zimnicu po staroj cijeni, potražnja kao i ranijih godina

Napisao/la 

Tradicija se održava, moglo bi se reći za na prizor ispred veletržnice u Tasovčićima kod Čapljine, gdje se s dva kamiona prodaje kupus za zimnicu.

Usluga je kompletna, iz glavica kupusa vadi se čvrsti dio srčike, ako kupci hoće kupus u glavicama ili se reže i sprema u kace ili vreće koje kupci voze kućama. Kako je u cijenu uračunata i usluga soljenja, kupcima je dovoljno da kući u kace, bačve i slično uliju samo vodu. Reklo bi se sve na jednom mjestu.

   „Cijenu nismo povećavali, imajući u vidu kupovnu moć i sve ostalo. Smirile su se i cijene nekih repromaterijala, pa smo se o ove godine odlučili za već uobičajenu cijenu 1,0 do 1,2 KM za kilogram“, pojašnjava Andrija Čuljak prodavač iz Klobuka kod Ljubuškog, koji već godinama sa suprugom Zdenkom obavlja taj posao.

Ivica Kuridža u razgovoru sa stalnim kupcem

   „Tražnja, tu je negdje kao i ranijih godina, s tim da je ove godine jedan kamion manje, do sada smo radili na tri kamiona, ove godine na dva. Ima kupaca. Uglavnom su to ljudi koji dolaze godinama. Zadovoljni su opet dođu. Ima ih koji kisele kupus odmah kad krene sezona, pa onda dođu još jednom kad sezona odmakne“, pojašnjava Ivica Kuridža prodavač iz Višića kod Čapljine.

   Zanimljivo gospodin Kuridža na osnovu zapažanja, cijeni da su mlađe generacije manje odane tradicijskom spremanju zimnice pri čemu je kiseli kupus imao važno mjesto. Što će reći mijenjaju se ljudi, mijenjaju se i navike.

Tekst i foto: Dušan Musa

Štand prodavača iz Višića

Za kiseljenje posebne sorte – štand prodavača iz Klobuka

Dušan Musa / https://hercegovinausliciirijeci.blogspot.com/