Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Travanj 2014 18:10

Tomislav Brkić: Poseban je osjećaj igrati za reprezentaciju

Napisao/la 
 Tomislav Brkić: Poseban je osjećaj igrati za reprezentaciju Tomislav Brkić: Poseban je osjećaj igrati za reprezentaciju

Uspješni bosanskohercegovački tenisač i član Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine Tomislav Brkić prezadovoljan je nedavno ostvarenom pobjedom (3:2) nad reprezentacijom Finske u gostima. Teniska reprezentacija BiH dobila je tako priliku da se u rujnu izbori za ulazak u Prvu grupu Euro-afričke zone, a igrat će kao domaćini protiv Litvanije.

Upute za mečeve

Mladi tenisač iz Ljubuškog ističe kako su tu pobjedu posvetili svim ljudima u BiH koji vole tenis.

- Svima nama mnogo znači posljednja pobjeda s obzirom na to da je Finska bila favorit u ovom susretu, a ima i jednog igrača koji je već dugi niz godina u vrhu svjetskog tenisa. Zbog toga mislim da je ovo veoma velik uspjeh za reprezentaciju BiH - kazao je 24-godišnji Brkić.

Ovaj talentirani sportaš dodaje kako priželjkuje da i nakon njihove dođe druga generacija koja će, također, bilježiti dobre rezultate.

Iako nije bio s našim tenisačima u Finskoj, jer se oženio tog dana, trener Amer Delić ipak ih je bodrio.

- Trener Delić javio nam se putem Skypea i davao nam je upute za mečeve tako da mu ovom prilikom želim čestitati. Kako smo jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa ekipa, a ja sam najstariji član s nedavno napunjene 24 godine, bh. reprezentacija ima perspektivu da ostvaruje rezultate još dugi niz godina - govori Brkić.

Tenis je počeo trenirati kao sedmogodišnjak, gledajući svoju braću, koja su, također, pokazivala afinitet prema ovom sportu. Brkić se prisjetio svojih početaka, ističući kako je najvažnije savladati tehniku, a poslije sve bude lakše.

- Gledajući braću i prateći njihove treninge, i ja sam se počeo baviti tenisom. No, oni su, nažalost, sa 17 godina prestali trenirati tako da sam jedino ja ostao u profesionalnom tenisu. Moram spomenuti i svog prvog trenera Željka Dževlana, koji nas je naučio svemu. Sada radim s Patrikom Čavarom, rukometnom legendom, koji mi svojim iskustvom uveliko pomaže - naglasio je Tomislav.

Igra za svaku državu

Svaka pobjeda za njega je slatka, ali su one s reprezentacijom, govori Brkić, nešto posebno.

- Kad god dobijete dobro rangirane igrače, oni vas guraju naprijed. Pobjede s reprezentacijom najviše se pamte, jer smo svi tu na okupu, atmosfera je pozitivna. Drugačije je kada igrate za reprezentaciju, jer onda igrate za državu, za momke koji su tu s vama i to je poseban osjećaj - govori Brkić.

Mnogo povreda prošle godine

Iako se prošle godine nije uspio plasirati u polufinale 10.000 dolara vrijednog ITF Futures turnira u Antaliji, Brkić ističe kako iz svakog poraza pokušava naučiti nešto novo.

- Lani sam imao mnogo povreda, a to je teško za svakog sportaša, kada ne možete trenirati onako kako ste planirali, jer vas to odvoji od turnira i prave forme. No, ove godine nadam se dobrim rezultatima - kazao je mladi tenisač.

Dnevni avaz