Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 16 Travanj 2014 06:55

Potonuo trajekt s više od 300 srednjoškolaca, dva mrtva

Napisao/la 
Potonuo trajekt s više od 300 srednjoškolaca, dva mrtva Potonuo trajekt s više od 300 srednjoškolaca, dva mrtva

Najmanje su dvije osobe poginule, a 13 ih je ozlijeđeno u srijedu kada je blizu južne obale Južne Koreje potonuo trajekt na kojemu je bilo više stotina putnika, većinom srednjoškolaca.

Zamjenik ministra za sigurnost i za javne usluge Lee Gyeong-Og rekao je da je spašeno 368 ljudi od ukupno 476 koliko ih je bilo na trajektu. Trajekt je gotovo potpuno pod vodom, rekao je ministar.

Na snimkama objavljenim na televiziji vidi se trajekt nagnut pod kutom od 45 stupnjeva, s pramcem u vodi, nad kojim nadlijeću helikopteri.

U akciji spašavanja u kojoj sudjeluje 18 helikopera i 34 vojna broda, spašeno je 368 ljudi, uključujući 13 ozlijeđenih, ali bi broj žrtava mogao rasti jer se strahuje da je velik broj nestalih ostao zarobljen u trajektu.

Na brodu je bilo 476 osoba, putnika i članova posade, među kojima 325 učenika koji su sa svojim učiteljima putovali na turistički otok Jeju, oko 100 kilometara od korejskog poluotoka.

Brod je poslao poziv u pomoć u srijedu ujutro oko devet sati po mjesnom vremenu, priopćili su obalna straža i vladin dužnosnik.

Stotine trajekata svakodnevno osiguravaju vezu između južnokorejske obale i otoka i nesreće su rijetkost. No, u listopadu 1993. tristo osoba je izgubilo život kada se prevrnuo trajekt ispred zapadne obale Južne Koreje.

HRT