Ispiši ovu stranicu
Subota, 03 Svibanj 2014 13:31

Putnica iz prevrnutog autobusa: Nitko se iz agencije nije udostojio ponuditi pomoć

Napisao/la 
 Putnica iz prevrnutog autobusa: Nitko se iz agencije nije udostojio ponuditi pomoć Putnica iz prevrnutog autobusa: Nitko se iz agencije nije udostojio ponuditi pomoć

U Rim ćemo kad tad. Odustati nećemo unatoč pretrpljenom šoku. Sjedila sam na katu i samo je odjednom grunulo. I mrak se krenuo okretati. Prizor neopisiv.

Nismo bili svjesni što se događa. A kad smo ugledali noge mrtvog mladića koji je jedini ispao iz autobusa i koji ga je prignječio, oblio nas je znoj. Proveli smo jutro u bolnici. Srećom, mojoj bebi nije ništa. U trećem sam mjesecu trudnoće. Znate što smo radili cijeli dan? Čekali s još 12 ljudi u parku preko puta bolnice zajedno s psima lutalicama. I tako punih 13 sati.

Dok se netko iz agencije nije udostojio javiti, pojaviti i ponuditi pomoć - priča nam po dolasku u Zagreb 32-godišnja buduća majka i dalje pod vidnim dojmom teške nesreće hrvatskog autobusa u Italiji.

Podsjetimo, u slijetanju autobusa s autoceste kod Ferrare u četvrtak oko 3 sata ujutro poginuo je Matijas Grbavac (27) koji je djevojku Barbaru vodio na romantično putovanje, a tri su osobe teško ozlijeđene.

Trudnica vozača nije vidjela ni čula nakon sudara, baš kao niti druga mlada putnica koje je, kad se autobus prevrnuo, tijelom strugala po staklu. Provela je dan u bolnici na sanaciji ozljeda ruku.

- Ma za tjedan dana ću biti ko nova. Od Rima ne odustajem, ipak je to vječni grad i posjetit ćemo ga sigurno. Nije bilo jednostavno za putovati nazad nakon svega proživljenog. Ne ponovilo se nikom - dodaje još putnica koja, iako zamotanih ruku zbog natučenja i niza ogrebotina, nije izgubila nadu i osmijeh na licu.

- Živi i zdravi smo stigli i to je ono najbitnije. Natukla sam rebra i udarila glavom i ne dvojim da ćemo putovanje ponoviti - kratko je rekla putnica Ornela Poljak.

Uz vozača koji je slomio ruku, teško su ozlijeđene dvije putnice koje su operirane u Bologni. Izvan su životne opasnosti no ipak, jednoj prijeti amputacija šake, a drugoj koja ima ozljedu kuka, zakompliciralo se stanje s nogom pa će ih liječnici obje ponovno operirati.

Što se točno dogodilo u vrijeme slijetanja talijanski policajci još nastoje odgonetnuti jer je vozač tvrtke Darko tours u totalnom šoku. Suočen je s optužbom za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i teškim tjelesnim ozljedama, ali i za ubojstvo iz nehaja jer je nedvojbeno utvđeno da je zaspao za volanom. Prijeti mu do šest godina zatvora, a presudu će čekati na slobodi. Impresivni autobus Setra je, pak, zaplijenjen i ostaje na vještačenju.

Ostali putnici među kojima je i jedno dijete, nakon noći provedene u hotelu - jer su napravili pobunu - vratili su se u dva autobusa u Hrvatsku. Naime, trebali su krenuti u četvrtak navečer, ali su odbili putovati po noći. Nikome nije jasno kako je Matijas ostao uklješten. Spasa mu, opisuju putnici, nije bilo.

Slobodna Dalmacija