Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Lipanj 2014 06:41

Hrvatska za povijest! Kamerun razbijen 4:0, Perišićev gol jedan od najljepših na turniru

Napisao/la 
Hrvatska za povijest! Kamerun razbijen 4:0, Perišićev gol jedan od najljepših na turniru Hrvatska za povijest! Kamerun razbijen 4:0, Perišićev gol jedan od najljepših na turniru

IVICA OLIĆ, Ivan Perišić i Mario Mandžukić zabili su golove za veliki trijumf Hrvatske protiv Kameruna 4:0. Na krilima ove povijesne pobjede Hrvatska putuje za Recife, gdje će se puna samopouzdanja hrvati s Meksikom za drugi krug!

Prva je ovo pobjeda Hrvatske na svjetskoj smotri u posljednjih 12 godina. Posljednju smo proslavili još 8. lipnja 2002. u Ibarakiju protiv Italije 2:1. Nikada u povijesti Hrvatska na SP-u nije zabili četiri pogotka. Sve do sinoć.

Kamerun se potpuno raspao, a Hrvatska je u amazonskoj prašumi, unatoč teškim uvjetima, sparini i vlazi, odigrala srčanu, mušku partiju. Pogodak koji je zabio Ivan Perišić, u stilu Garetha Balea, nakon 40 metara sprinta, jedan je od najljepših u dosadašnjem dijelu turnira. Osim visoke pobjede, izbornika veseli činjenica da džunglu napušta bez ozlijeđenih igrača. Za Meksiko mu trebaju sve raspoložive snage, jer Hrvatskoj za drugi krug treba pobjeda. Bilo kakva, ali ipak pobjeda, i to protiv neugodne ekipe koja je otrgnula bod Brazilu. I protiv Hrvatske bi mogli igrati "na bod", njima dovoljan za drugi krug.

Zbog Pranjića je Perišić mijenjao stranu

Meksičkom izborniku ipak nije bilo ugodno gledati ovako dobru Hrvatsku. Niko Kovač odlučio je Matea Kovačića vratiti na klupu nakon prestrašene predstave na otvaranju, a od prve minute krenuo je Sammir. Mario Mandžukić predvodio je napad umjesto Nikice Jelavića, dok je na lijevi bok izbornik vratio oporavljenog Danijela Pranjića. Bio je to najveći problem Hrvatske u ovoj utakmici, pa je Kovač na lijevu stranu prebacio Perišića da smanji rupu.

Kamerun bolje otvorio susret, majstor Ola ih presjekao

Kamerun je puno bolje otvorio susret, pritisnuli su u prvih deset minuta kada Hrvatska izgleda nesigurno. No, već u 11. minuti mrežu Itandjea načeo je Ivica Olić i postao najstariji igrač hrvatske reprezentacije koji je zabio na SP-u. Srušio je time izbornika Kovača. Bila je to odlična akcija Hrvatske: Srna je sa desnog krila ubacio u kazneni prostor za Mandžukića, koji se nametnuo ispred braniča Kameruna i odbio loptu Perišiću, da bi on fino poslužio Olu na drugoj stativi. Unatoč ranom pogotku, Hrvatska je prepustila inicijativu taktički neurednoj Finkeovoj ekipi i vrebala kontru. U jednoj od njih crveni karton pokupio je Song. Perišić je jurio prema golu, a Song se iza njega hrvao s Mandžukićem. Izgledalo je nevjerojatno, ali igrač za kojeg je Barca svojevremeno platila bogatstvo Arsenalu, Mandžukića je s leđa pokušao dohvatiti laktom, ramenima, rukama... Portugalski sudac nije dvojio, pokazao je Kameruncu put ka svlačionici. Hrvatska je zaigrala puno bolje u nastavku susreta. Zabili su Kovačevi igrači četiri gola, a mogli su još barem tri!

Perišić kao Gareth Bale

U 48. minuti 2:0 je za Hrvatsku. Bio je to uistinu epski pogodak Ivana Perišića. Kamerunski golman loše je izbacio loptu, a Perišić negdje od centra kreće u sprint. Glavom gura loptu u for, bježi svojoj pratnji i mirno, lijevom nogom gađa bliži kut.

Dvije minute kasnije polukontra Hrvatske, Sammir je odlično uposlio Mandžukića, koji nije iskoristio stopostotnu priliku. Ako je i bilo kakvih dvojbi u pobjedu Hrvatske, sve je riješeno u 61. minuti. Pranjić je izveo korner, a Mandžukić glavom zabija za 3:0. U 73. minuti novi pogodak Mandžukića, koji je nakon udarca Eduarda pospremio otpadak u mrežu za 4:0.  Do kraja susreta Hrvatska je promašila još nekoliko izglednih prilika, ali 4:0 bilo je dovoljno za najveću pobjedu na Mundijalima još od Njemačke u Lyonu.

Uoči posljednjeg kola Brazil i Meksiko vode na ljestvici sa po četiri boda, dok Hrvatska ima tri boda. Na začelju je Kamerun bez bodova. U posljednjem kolu Hrvatska će prolaz u osminu finala tražiti u direktnom ogledu protiv Meksika, 23. lipnja u Recifeu. U drugom susretu u Brasiliji će snage odmjeriti Brazil i Kamerun.

STATISTIKA UTAKMICE Kamerun - Hrvatska

Broj golova  0 4

Udarci 18 21

Udarci u okvir 7 14

Korneri 4 7

Zaleđa 0 4

Prekršaji 11 9

Žuri kartoni 0 1

Crveni kartoni 1 0

Index.hr