Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Ožujak 2015 06:54

Srbija: Od gripe umrlo sedam osoba

Napisao/la 
Srbija: Od gripe umrlo sedam osoba Srbija: Od gripe umrlo sedam osoba

U Srbiji je od gripe do sada umrlo sedam osoba, a liječnici su ocijenili da nema razloga za paniku i odbacili u četvrtak medijska izvješća da je uzrok smrti trudnice, jedne od žrtava, virus takozvane svinjske gripe.

"Nema razloga za paniku", ocijenio je epidemiolog dr. Bratislav Tiodorović.

"Epidemiološka situacija uobičajena je za ovo doba godine", rekao je i dodao da broj oboljelih od gripe raste, ali epidemije još nema.

Istodobno, Tiodorović je zanijekao da je 31-godišnja trudnica umrla od tzv. svinjske gripe. "U Srbiji je prisutan virus gripe A H1N1, koji mnogi nazivaju svinjskim, mada on to nije", rekao je.

U Srbiji je prisutan i virus A H3N2, a čeka se potvrda je li u području Niša prisutna i gripa B, koji ima znatno blažu kliničku sliku od virusa iz skupine A.

U Beogradu od gripe umrla trudnica

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije od gripe je umrla trudnica iz okolice Beograda koja je bila u petom mjesecu trudnoće, a ravnatelj te ustanove dr. Mijomir Pelemiš rekao je da je laboratorijski dokazana prisutnost virusa H1N1.

Prema riječima dr. Tiodorovića, u niškom kraju epidemija gripe proglašena je jedino u Specijalnoj bolnici za duševne bolesti gdje je od gripe oboljelo 66 bolesnika i šestero zaposlenih.