Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Svibanj 2015 05:55

Andrej Vištica prvak Hrvatske u olimpijskom triatlonu

Napisao/la 

Protekli vikend se u Petrčanima pored Zadra održalo državno prvenstvo u olimpijskom te u ekipnom štafetnom triatlonu. Prvo na rasporedu je bilo PH u olimpijskom triatlonu u subotu.

Ovaj put sam startao po osjećaju barem 30% laganije nego na Korčuli i prema očekivanju, plivao sam brže nego tamo. Vrlo brzo nakon starta sam prepoznao Koceića i odlučio se držati uz njega jer on uvijek ispliva dobro. Osim nas dvojice u grupi su bili još Krivec i Srđan Latinović.

Prva plivačka grupa je bila fragmentirana pa smo stizali jednog po jednog. Već u prvih 5km smo ulovili Palisku, Lukinu, te Elezovića. Tek se Talijan Butturini koji nastupa za TK Zadar držao nešto bolje te smo ga ulovili nakon 10-ak kilometara. Očekivao sam da će biti puno taktiziranja i preskakanja smjena jednom kad polovimo sve bjegunce. Dijelom zbog toga sam napravio par skokova u nadi da će mi se priključiti još jedan ili dva jača biciklista, a postojala je i malo manje popularna opcija da idem solo. Par kilometara pred okret sam skočio i držao se naprijed nekoliko minuta. Nakon okreta ide blaga nizbrdica i vjetar puše u leđa pa sam mislio da ako uspijem ostati naprijed do okreta možda me ni ne ulove. Pretpostavljao sam da će početi taktiziranje ako me ne ulove u 4-5 minuta i tu sam vidio šansu da bijeg uspije.

Međutim, neposredno pred okret su me ulovili. Vidio sam da od bježanja neće biti ništa, pa sam odlučio čekati trčanje. Da sam nastavio skakati samo bih se doveo u situaciju da nitko ne želi dati smjenu. Ovako, kad su drugi shvatili da sam odustao od bježanja vozili smo dosta dobro i nije bilo puno preskakanja smjena.

Utrka se riješavala na trčanju. Skupa smo u zonu došli ja, Koceić, Krivec, Lukina i Butturini. Malo sam sporije odradio izmjenu pa sam se našao na začelju grupe na početku trčanja, ali već nakon 500m sam došao do Talijana koji je bio u prednosti. Uz nas se prva 3 kilometra držao i Lukina da bi onda počeo gubiti priključak. U drugom krugu sam neznatno podigao tempo i planirao napraviti jače ubrzanje kad dođemo do uzbrdice. Međutim, Butturini je počeo zaostajati i na meni je ostalo samo da dovršim posao. U zadnjih 4km sam pomalo povećavao prednost i osvojio svoj prvi naslov prvaka države u ovoj disciplini.

Idući dan se po prvi put u Hrvatskoj održala utrka ekipnog štafetnog triatlona. Ekipe su bile sastavljene od 2 ženska i 2 muška člana. Svaki od njih je trebao odraditi 300m plivanja, 6,5km bicikla i 1,8km trčanja prije nego što bi “predao štafetu” idućem članu ekipe. Ovaj format natjecanja je izrazito dinamičan i zanimljiv za gledanje, te trenutno traju pregovori da ga se uvrsti u program olimpijskih igara.

Ja sam bio član druge ekipe TK Swibir i nastupio sam u zadnjoj izmjeni. Kad sam preuzeo štafetu bili smo na trećem mjestu. Uspio sam propraviti plasman za jedno mjesto, a prva ekipa kluba je bila predaleko da bi im pobjedu doveo u pitanje. Treće mjesto je zauzela ekipa TK Rival.

andrejvistica.com