Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Kolovoz 2019 09:00

Bjeliš: Igrači se moraju pod hitno "razbuditi"

Napisao/la 

Iza ljubuškog Izviđača je mjesec dana priprema, a poslije uvodnog dijela u kojem su tjedan dana proveli i na Kupresu, su odigrali sedam pripremnih utakmica.

Tri su odigrali na turniru u Trebinju, a četiri na turniru u Doboju te skupili jednu pobjedu i šest poraza. Protivnici su ipak bili dosta jaki, posebno u Doboju, dok su turnir u Trebinju igrali u jako ranoj fazi priprema. Postignuti su sljedeći rezultati (Trebinje): Metaloplastika 21:29, Butan Plin Izola 26:27, Leotar 28:23; (Doboj): Tatran 16:34, Vojvodina 22:27, C’Chartres 22:32, Beijing Sport University 24:25.

– Turnir u Trebinju je došao poslije jednog – dva treninga s loptom i nije mjerilo, to su bile tri utakmice u jako kratkom razdoblju. Ne bih se previše osvrtao na to. S druge strane ovaj turnir u Doboju je pokazao da igrači pod hitno moraju mijenjati neke stvari, kaže trener Skauta Mario Bjeliš.

Izviđač je imao jako tešku skupinu, ali se u takvoj konkurenciji očekivao drukčiji pristup igrača.

– Ne mogu biti zadovoljan ukupno turnirom, pogotovo zadnjom utakmicom protiv Kineza, a najviše zbog odnosa prema igri. Nastojali smo da svi dobiju svoju minutažu i šansu, ali ipak se igrači moraju pod hitno “razbuditi”, zaboraviti titulu od lani i okrenuti se novoj sezoni. Izgleda da su neki igrači poletjeli s tom titulom, još se nisu probudili. S druge strane novi članovi se moraju što prije prilagoditi sistemu igre i više se truditi na treninzima i utakmicama, poručio je Bjeliš.

Novaci će, kaže, morati više pokazati kako bi se nametnuli.

– Moraju shvatiti da su došli u klub koji uvijek ide na trofeje, ipak smo dvije godine zaredom prvaci BiH. Moraju “napraviti klik” u svojim glavama da je ovo ipak drukčije, da nije svejedno hoćeš li biti prvi, treći peti ili dvanaesti na kraju.

Neki još nisu ni potpuno spremni.

– Draganu Šoljiću za povratak poslije ozljede i stanke od godinu dana treba puno vremena, Josip Buljubašić nije ni igrao puno u Doboju zbog manje ozljede skočnog zgloba. Ipak ukupno mora biti više želje i truda. Sigurno nećemo davati sto prilika i vidjet ćemo što će biti s kadrom, zaključio je Mario Bjeliš. 

Spremamo se kao da liga počinje 14. rujna

Za Skaute slijede novadva pripremna turnira. Prvi je na rasporedu sljedećeg vikenda kad igraju u Splitu gdje će osim domaćina nastupiti Kaštela, Solin i Izviđač, potom vikend poslije na turniru u Kaštelima.

– Pripremamo se kao da liga počinje 14. rujna i kao da igramo s Lokomotivom iz Brčkog, što je dugo putovanje i težak protivnik. Ali što će biti i hoćemo li igrati, to je pitanje za upravu kluba, rekao je Mario Bjeliš.

Podsjećamo UO RSBiH je bez kvoruma, sa 7 od minimalno potrebnih 10 članova, nedavno u Doboju obavio ždrijebanje natjecateljskih brojeva Premijer lige i usvojio propozicije natjecanja, a nakon čega je praktički dodatno produbljena kriza unutar kompletne bh. rukometne organizacije.

Došli – otišli

Prinove Izviđača ovog ljeta su: Marko Buntić iz Metkovića, Josip Buljubašić (Bešiktaš), Stjepan Jozinović i Amir Muhović (vratili se sa posudbe iz Konjuha), Ante Grbavac, povratnik iz Zrinjskog. Klub je priključio i nekoliko perspektivnih rukometaša iz svoje rukometne škole: Ivano Pavlović, Filip Odak (2003. godište), Mihael Bebek (2002.), Zvonimir Lukenda, Marin Alilović (2001.). Klub su napustili Josip Čutura koji je potpisao ugovor s njemačkim drugoligašem Krefeldom, Josip Kvesić koji je prešao u njemačkog trećeligaša, TV Willstatt te Vasilije Kaluđerović koji je otišao u švedskog prvoligaša, Eskilstuna GUIF. Sva trojica su potpisali ugovore na po dvije godine. Sastav je napustio i pivot Damir Mataga.

Dnevni list