Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020 19:20

Trener iz Ljubuškog o borbi Kuwaita s koronavirusom

Napisao/la 

Prije pet mjeseci trener NK Ljubuški Damir Vučić odlučio je napustiti rodini grad i stadion Babovac te prihvatiti poslovnu ponudu u Nogometnom klubu Al Arabi SC, jednom od tri najbolja kluba u Kuwaitu.

Postao je tako jedan od brojnih ljudi iz cijelog svijeta koje je posao odveo u ovu bliskoistočnu zemlju u Perzijskom zaljevu. Trener Vučić za Artinfo.ba je podijelio iskustva borbe s koronavirusom u Kuwaitu. Kako i kaže pomno prati stanje u BiH te se veseli dolasku u domovinu za koju kaže da je najljepši kutak za život na planeti.

Svjesni opasnosti

Prema saznanjima iz domaćih medija, u Kuwaitu je 60 zaraženih koronavirusom. Vlasti su globalnu prijetnju shvatile ozbiljno jednako kao i svi koji žive u zemlji, a među kojima je veliki broj stranih državljana koji ovdje žive.

"Vlada je vrlo brzo postala svjesna opasnosti virusa te su u kratkom vremenu poduzeli brojne mjere kako bi zaustavili širenje bolesti. Zračna luka je blokirana, edukacijske ustanove ne rade, otkazani su kulturni i sportski događaji. zaustavljen je javni prijevoz, javni život sveden je na minimum. Uz svu raznolikost stanovništva u zemlji, mora se priznati da se svi disciplinirano drže pravila koje provodi vlast. Svu su oprezni, nema panike ni prevelikog straha. Sve relevantne informacije o virusu dostupne su na svim službenim jezicima", ispričao je Damir.

Upravo je Kuwait poznat kao i svjestak prijestolnica nafte najbolji dokaz kako epidemije ne prave razliku između bogatih i siromašnih, a širenje bolesti isključivo ovisi o mjerama i disciplini u njihovom provođenju.

Prati stanje u BiH

U klubu gdje radi Damir ozbiljno se provode mjere zaštite.

"Svi koji radimo u klubu brinemo se za igrače koji su podvrgnuti strogim nadzorima i pregledima prije svakog treninga, a dobili su i upute kako se ponašati u novonastaloj situaciji", ističe Damir.

Potvrdio je da je situacija koju svi priželjkuju i u Kuwaitu rast temperatura, jer su analize pokazale da je koronavirus nemoćan na 24 do 26 stupnjeva. Hoće li tako i biti, kaže, tek će se vidjeti.

Ljubušak na privremenom radu u Kuwaitu pažljivo prati stanje u BiH.

"Stanje s koronavirusomu BiH pratim s jednakim, ako ne i većim zanimanjem nego u Kuwaitu. Ne sumnjam da će javne službe u BiH dovesti stanje s virusom epidemiološki i psihološki na razinu nadzora. Treba slušati struku", kaže Ljubušak i veseli se povratku kući.

"To je još uvijek najljepši kutak za život na cijeloj planeti", poručuje Vučić iz jedne od najbogatijih zemalja na svijetu.