Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Svibanj 2020 13:09

Josip Šarac: Bundesliga je rukometni NBA i moja želja

Napisao/la 

Ljubušak Josip Šarac (rođen 24. veljače 1998. godine) je minule sezone potpuno potvrdio svoj rukometni potencijal na više natjecateljskih polja.

Prvo je prošlog ljeta osvojio srebrnu medalju sa juniorskom (U-21) reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, zatim imao odličnu klupsku sezonu sa slovenskim prvakom Celjem osvojivši Superkup i prvenstvo te plasmanom u osminu finala Lige prvaka, a kao rezultat odličnih nastupa je stigao i poziv izbornika A vrste Hrvatske Line Červara i srebro na seniorskom Europskom prvenstvu u siječnju ove godine.

- Stvarno je bilo super, na prvom mjestu mi je to da me zdravlje poslužilo i da nije bilo nikakvih problema. Neočekivano smo bili drugi na SP-u za juniore, pa je odlično krenulo s klubom. Nismo odigrali samo Kup, koronavirus nas je koštao savršene sezone, govori Josip Šarac.

Nejasni planovi EHF-a

U Ligi prvaka je pružio svoje najbolje igre ove sezone, a onda je EHF odlučio svesti natjecanje na Final Four i tako između ostalih i Celju oduzeo na terenu zasluženu osminu finala.

- Ne znam što bih rekao, borili smo se jako da dođemo do osmine. Ako je to bilo jedino rješenje što se moglo donijeti, onda podržavam. Ali mnogo klubova je uložilo veliki novac da dođu do titule i onda im je onemogućena šansa. Mi smo tu bili autsajderi, ali opet mislim da nije u redu. Mislim da se trebalo poništiti sve, a ne ovako. Sad je pitanje kako će se to odraditi, jako je nejasna situacija npr. u vezi toga kako će Sander Sagosen na ljeto preći iz PSG-a u Kiel, pa igrati za njih F4 turnir. Ne vidim svrhu svega toga. Kao i inače, dosta toga je tu nejasno. Mi smo sretni radi svog uspjeha, a to što kasnije nismo imali priliku, to je viša sila, komentirao je lijevi bek slovenskog prvaka.

U domaćim natjecanjima su Celjani bili sigurni.

– Odradili smo prvenstvo maksimalno, nismo imali nijednog poraza, jedino smo igrali neriješeno kod Gorenja. Stvarno sam zadovoljan jer smo prošle godine oscilirali, a sad smo izgubili samo jedan bod. Bili smo fokusirani i išli svaki meč sto posto. A Kup je zaustavljen prije četvrtfinala, priča Josip.

– Kad pogledam brojke i što smo sve odigrali, stvarno sam zadovoljan, u izboru sam za najboljeg lijevog beka u Sloveniji, u Ligi prvaka sam bio neko vrijeme 6. – 7. strijelac. Napredak se vidi, idem korak po korak, na dobrom sam putu i samo je bitno da bude zdravlja, dodao je 201 cm visoki rukometaš.

Ponude iz Njemačke

Iza njega su dvije sezone u Celju, a vjerojatno u istom klubu ostaje i sljedeće.

– Bilo je opcija za promjenu, ali zasad sam još tamo. Možda još nešto iskrsne, ali jako teško, svi klubovi su trenutno u neizvjesnosti, dok je Celje stabilno pa je možda najbolje da sad ostanem tu. Svi smo u nekoj fazi čekanja.

Tijekom sezone je imao puno interesa od klubova koji bi mu potencijalno mogli pružiti oslonac za novi rukometni iskorak.

– Poslije nekih top utakmica u Ligi prvaka bilo je puno zanimanja, pa onda poslije srebrne medalje s Hrvatskom. Najkonkretnija je bila Bundesliga, odakle sam imao najviše ponuda. Prije mi Bundesliga nije bila želja, mislio sam da je sve to preteško. Potom sam kroz prijateljsku utakmicu s Magdeburgom osjetio tu atmosferu. Puna dvorana na prijateljskoj. Pričao sam s kolegama o njihovim doživljajima, npr. s Josipom Perićem. Onda shvatiš da je to vrh, ako nisi na sto posto, kažnjen si. To je rukometni NBA i naravno moja želja, zaključio je Josip Šarac.

Trčim bajerom u Ljubuškom

Šarac se vratio u Ljubuški prije nepuna tri tjedna.

– Morao sam u kućnu izolaciju 14 dana, sad je već lakše, trčim bajerom u Ljubuškom s bivšim suigračima iz Izviđača koji su također internacionalci danas, kao Mislav Grgić i Josip Grbavac. Sretnemo i današnje članove Izviđača, ali oni su u svom trenažnom procesu.

Uskoro možda bude vrijeme i za povratak klupskim obvezama i radu.

– Po najavama bi mogli uskoro početi raditi. Možda ću i ovdje neko vrijeme trenirati po klupskom programu. Dobiveno vrijeme nastojim iskoristiti maksimalno, puno se igrača vratilo iz klubova pa se družimo. Dosta vremena provodim s obitelji, pomalo mi ovo ispada kao šok jer odavno nisam bio preko pet dana kući, kazao je Šarac.

Najljepši trenuci

Njegov talent je očekivano prepoznat pred seniorsko Europsko prvenstvo i Lino Červar ga je pozvao u A tim Hrvatske koja je osvojila srebro na početku ove godine.

– Nadao sam se da ću biti dio svega toga, ali do zadnjeg dana se lomilo između nas par mlađih tko će na turnir. Trudio sam se i dobio priliku da dijelim svlačionicu s velikim imenima. To je jedno veliko iskustvo, a svi su se pokazali kao pravi ljudi, uvijek spremni pomoći savjetima. Bilo je to prelijepih mjesec dana, osvojeno srebro, pa navijački dočeci. Ne znam može li ljepše. Za mene su to bili najljepši trenuci dosad, prisjetio se Šarac.

– Svaka minuta u igri mi je značila, a zabio sam i koji gol. Stvarno mislim da sam odradio odličan posao i dokazao da bi u sljedećim godinama mogao dobivati i više minuta.

Ersan Bijedić / Dnevni.ba