Ispiši ovu stranicu
Utorak, 18 Ožujak 2014 11:48

Malezijske vlasti otkrile nove detalje oko nestalog aviona

Napisao/la 
Malezijske vlasti otkrile nove detalje oko nestalog aviona Malezijske vlasti otkrile nove detalje oko nestalog aviona

Malezijske vlasti održale su konferenciju za medije na kojoj su iznesene nove informacije u vezi s istragom nestanka aviona Malaysian Airlinesa za kojim se traga već 10 dana.

Vlada vjeruje kako je avion namjerno preusmjeren u koridor koji se nalazi sjeverno ili južno od posljednje poznate lokacije aviona u Malajskom prolazu.

Istražitelji razmatraju mogućnost da je u nestanak aviona uključena posada ili pojedini putnici aviona. Na osnovi sigurnosnih provjera, Kina je izjavila kako nema dokaza koji bi sugerirali da je bilo tko od 153 kineskih putnika na letu bio uključen u otmicu ili teroristički napad.

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein izjavio je da je istraga dobila ''novu međunarodnu dimenziju'' te je sada usmjerna na 4 glavna faktora: prikupljanje informacija putem satelitskih nadzora, analiziranje informacija s radara, dodatno raspoređivanje zračnih i kopnenih snaga koje sudjeluju u istrazi te povećanje broja uključenih tehničkih stručnjaka.

SAD, Australija, Novi Zealand, Koreja, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina raspoređuju brodove i letjelice kako bi pomogle u potrazi u koju je sada uključeno 25 zemalja.

Malezijske vlasti istaknule su da je primarni cilj pronalazak aviona te se ne smije dopustiti da se istraga pretvori u političko pitanje.

Odbili su komentirati navode kako je pilot rodbinski povezan s tastom i punicom sina vođe malezijske oporbe.

Večernji.hr