Ispiši ovu stranicu
Subota, 03 Svibanj 2014 16:32

M2 Duo: Mirella Zelić i Marija Kačić

Napisao/la 
M2 Duo: Mirella Zelić i Marija Kačić M2 Duo: Mirella Zelić i Marija Kačić

U današnja vremena kada je komercijalizam u svim sferama života uzeo velikog maha, ona istinski kvalitetna glazba sve teže dolazi do izražaja. Ipak, bez obzira na sve, klasična glazba, ipak, nije pala u zaborav. To je dijelom i zasluga pojedinih glazbenika koji se svim silama trude oživjeti klasičnu glazbu spajajući je s modernim glazbenim žanrovima te ju na taj način približavaju mlađim generacijama. Jedne takve glazbenice su i djevojke iz novoosnovanog M2 Dua. Riječ je o Mirelli Zelić iz Ljubuškog i Mariji Kačić iz Beograda.

Mirella je završila klavir na Glazbenoj akademiji u Splitu u klasi prof. Roberta Gubaidullina 2006. godine, te se  iste godine zaposlila u Glazbenoj školi Josipa Hatzea gdje radi kao profesorica klavira. Marija je 2005. diplomirala violončelo na Glazbenoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Miljenka Sajfara. Članica je Opernog orkestra HNK u Splitu, te uz stalni posao svira i u mnogim komornim sastavima. Razgovarali smo s ovim ambicioznim djevojkama kako bismo doznali nešto više o njihovom radu, počecima i planovima za budućnost. Odmah na početku one ističu da im je život bez glazbe nezamisliv.

Ovako je počelo…

“Ljubav prema klasičnoj glazbi rodila se već u djetinjstvu. Kao male odlazile smo na koncerte i u kazalište. Priprema je za nas bila okružena velom tajne jer smo do tada čule samo finalnu izvedbu bez spoznaje što se događa iza zastora. Sada znamo da bez puno truda i odricanja nema rezultata, pa tako ni prave umjetnosti”, kažu ove glazbenice. Na upit kako su se upoznale, Mirella nam kroz smijeh odgovara da su se upoznale u jednom splitskom klubu na njezinoj brucošijadi kada su shvatile da svaka ima po jedan instrument. Nakon nekoliko zajedničkih kava ubrzo su shvatile da imaju puno toga zajedničkog.
“Obje smo rakovi u horoskopu, emotivne smo i temperamentne te smo se u zajedničkom muziciranju vrlo lako razumjele”, kaže Marija. Obje se slažu da su njihovi počeci bili jako teški.
“Činilo se gotovo nemoguće naći dobar aranžman za klavir i violončelo jer kompozicije koje smo htjele svirati bile su napisane previše klasično. Ti aranžmani nisu bili ono što smo mi zamislile. Onda se dogodila suradnja s mladim talentiranim kompozitorom Ivanom Končićem, kao i s trombonistom iz Rijeke Marijanom Oreškovićem”, kažu. Njihova najveća želja je obuhvatiti sve žanrove, od klasike do jazza, ali njihova najveća ljubav je pop i rock, zapravo ono što ekipa sluša.
“Glavna ideja je da naša glazba ima jedan određeni edukacijski pristup za publiku koja sluša ovu vrstu glazbe te im tako približimo klavir i violončelo na malo neklasičniji način. Nadamo se da ćemo našom svirkom potaknuti i djecu da se što više upisuju u glazbene škole”, kažu. Do sad su imale samo tri nastupa jer je M2 osnovan tek u ožujku ove godine.
“Izdvojile bismo nastup na MB Calypso Makarska gdje smo uveličale jednu privatnu zabavu za šezdeset uzvanika”, kažu, na što Marija dodaje da je njezin najteži nastup bio onaj pred roditeljima.

Uspjeh tek slijedi

“Teško je kada u kući imate vrhunskog glazbenika koji, kada dobijemo nove aranžmane, komentira moje fals note”, kaže Marija. Slažu se i s tim da njihov uspjeh tek slijedi.
“Nama je osobno najveći uspjeh taj što smo završile Akademiju i što smo obje zaposlene u struci. Imamo velike želje i ambicije vezane uz M2, kao i veliku potporu i oduševljenje prijatelja i obitelji”, kažu. Kada je u pitanju klasična glazba, ističu da interes publike itekako postoji, ali, nažalost, zarada od ovog posla na našim prostorima je jako mala. Bez obzira na to, one vole ono što rade i uživaju u suradnji i druženjima. “Imamo puno zajedničkih anegdota iz svakodnevnog druženja jer smo jako bliske prijateljice. Izdvojile bismo jednu anegdotu vezanu uz M2. Koristimo se tehnikom ‘Oprah Winfrey’ koja je sa svojim sugovornicima razgovarala preko Skypea, tako i mi komuniciramo s našim timom vezano uz aranžmane i preko Skypea oni prisustvuju našim probama pa sve to zna biti urnebesno”, kroz smijeh govore djevojke. Za budućnost imaju velike planove.
“Planovi su da napravimo što veći i bogatiji repertoar, te publici pružimo vrhunsko muziciranje kakvo je moderno u današnjem svijetu. Uz pomoć našeg menadžera Ante Zelića planiramo imati jedno jako radno i uzbudljivo ljeto. Također, uskoro ulazimo u studio gdje ćemo snimiti dvije pjesme, a nakon toga slijedi snimanje spota”, s ponosom govore Marija i Mirella. Naša publika željna dobre glazbe moći će vidjeti nastup ovih fenomenalnih ambicioznih djevojaka 7. svibnja u Etno kući u Međugorju.

Dnevni list

1 komentar