Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Svibanj 2014 06:22

Na Biokovu snijeg, na istoku Hrvatske poplave i vjetar

Napisao/la 
Na Biokovu snijeg, na istoku Hrvatske poplave i vjetar Na Biokovu snijeg, na istoku Hrvatske poplave i vjetar

Zima se ne predaje pa je umjesto uobičajeno toplog svibanjskog jutra biokovske vrhove jutros zabijelio novi snijeg. Na najvišem vrhu Svetom Juri palo ga je desetak centimetara, a temperatura se spustila na minus 1,3 Celzijeva stupnja.

Na Makarskom primorju pada lagana kiša, temperatura je 12 Celzijevih stupnjeva, a vjetar je sasvim oslabio. Nakon dvodnevnog prekida zbog jake bure, jutros u 6 sati uspostavljen je trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču.

Hrvatske šume upozoravaju na oprez u prometu

Zagrebačka podružnica Hrvatskih šuma upozorila je na oprez u prometu i preporučila vozačima da izbjegavaju vožnju kroz šumu zbog jakih udara vjetra i kiše, što se osobito odnosi na park šume grada Zagreba i park Maksimir, te na Sljemensku cestu. Hrvatske šume u priopćenju objašnjavaju da su stabla u parkovima i šumama još narušene strukture zbog prethodnoga nevremena, pa je i danas povećana opasnost od rušenja stabala i padanja grana, što je jučer zabilježeno.

Zbog olujnog vjetra jučer poslijepodne je za teretna vozila bila zatvorena autocesta Zagreb - Macelj kod Krapine, što se gotovo nikada ne događa. Snažan vjetar koji je puhao i preko 50 kilometara na sat odnio je krov sa zgrade Gradskog vijeća u Novome Marofu. Olujni vjetar i obilna kiša, koja neprekidno pada, uzrokuju nevolje i u istočnoj Hrvatskoj.

Županjska Posavina je pod vodom. Odčepljuju se kanali, stižu tisuće vreća s pijeskom, no voda i dalje nalazi put do kuća. U proteklih 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše.

Elementarna nepogoda proglašena je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Šteta na poljoprivrednim usjevima je golema. Mještani spašavaju što se spasiti može. Mnoge su kuće već pod vodom, koja navire sa svih strana. Mještani se žale na Hrvatske vode, no protiv prirode - nitko ne može.

Kao da kiša nije dovoljna, i vjetar u Slavoniji stvara probleme. Ruši znakove, urušila se i jedna kuća, a stabla, zbog vlažnog tla, čupa iz korijena. Vatrogasci su od jutra na terenu. Iako velike rijeke ne prijete izlijevanjem, njihovi pritoci i odvodni kanali još će danima praviti štetu u Slavoniji.

HRT