Ispiši ovu stranicu
Subota, 17 Svibanj 2014 05:51

Fra Nikić: Oko 18 tisuća osoba nestalo iz Herecegovine, komunisti smaknuli 66 fratara

Napisao/la 
Fra Nikić: Oko 18 tisuća osoba nestalo iz Herecegovine, komunisti smaknuli 66 fratara Fra Nikić: Oko 18 tisuća osoba nestalo iz Herecegovine, komunisti smaknuli 66 fratara

Sedmi znanstveno-stručni skup “Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća” na kojemu su sudjelovali povjesničari, sociolozi i publicisti održan je jučer u Velikom Trgovišću.

Akademik Stanko Popović na skupu je govorio o izlasku Hrvatske iz genitiva, odnosno, odlasku sa zapadnog Balkana ulaskom u NATO savez i Europsku uniju. “Budući da u medijima i politici još uvijek živi nazivlje kojim se relatrivizira hrvatska državnost, kultura i jezik treba se s pravom upitati, je li Republika Hrvatska mentalno izašla iz genitiva i konačno napustila ‘region’ zapadni Balkan”, upitao je akademik Popović.

Mato Artuković podsjetio je na Tuđmanove polemičke tekstove, a posebno se osvrnuo na polemiku s Ljubom Bobanom i Bogadanom Krizmanom. “Napadi na Tuđmana eskalirali su sve do smjene s mjesta ravnatelja Instituta za historiju radničkoga pokreta”, rekao je dodavši kako je nakon toga umirovljen s 45 godina života. Podsjetio je i da njegova doktorska disertacija, upravo zato, nije mogla biti tiskana sve do 1993., što je po Artukovićevu mišljenju bila tragedija za hrvatsku historiografiju.

Povjesničar Zdravko Dizdar svojim je istraživanjem otvorio dosad, kako kaže, manje poznatu temu, a riječ je o ustrojavanju i organizaciji četničkoga pokreta u zapadnoj Slavoniji između dva rata. “Od ukupno 60 četničkih organizacija njih 57 bilo je ustrojeno do 1936. godine”, rekao je Dizdar.

Fra Andrija Nikić govorio je o poratnom komunističkom teroru u Hercegovini. Oko 18 tisuća osoba iz Hercegovine nestalo je tijekom rata i u poraću, rekao je Nikić dodavši kako su komunisti smaknuli 66 fratara i 12 biskupskih svećenika. “U zatvoru je u razdoblju od 1945. do do 1990. bio zatočen 91 fratar te 2500 drugih Hrvata katolika”, rekao je Nikić. Podsjetio je i na oduzimanje župnih matičnih knjiga i njihovo uništavanje, kako bi tadašnje komunističke vlasti, kako je rekao, prikrile svoje zločine jer su župnici u knjigama bilježili uzroke smrti.

Akademik Petar Strčić govorio je o djelovanju Ivana Mažuranića na stvaranju temelja moderne Hrvatske.

Skupu se na kraju obratio dr. Marko Veselica. On je podsjetio na put stvaranja hrvatske demokracije. Zaključio je kako su danas opet na vlasti „antidemokratske snage“. Pozvao je na zajedništvo „hrvatske snage“ uoči svih predstojećih izbora.

Organizator skupa koji se održao u rodnom mjestu Franje Tuđmana je Općina Veliko Trgovišće i Organizacijski odbor za održavanje stručno-znanstvenoga skupa na čelu s umirovljenim sucem Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milanom Vukovićem.

Skup su pozdravili načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, zamjenica krapinsko-zagorskoga župana Jasna Petek, a pozdravno pismo uputio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Sva izlaganja s ovogodišnjega stručnoznanstvenoga skupa bit će objavljena u zborniku radova, a ovom prigodom predstavljen je zbornik radova sa skupa održanoga 2013. godine.

Narod.hr/h