Ispiši ovu stranicu
Subota, 17 Svibanj 2014 15:11

Komemoracija u Bleiburgu

Napisao/la 
Komemoracija u Bleiburgu Komemoracija u Bleiburgu

Na Bleiburškom polju održana je komemoracija za sve žrtve Bleiburga i križnih putova. Program komemoracije, na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi, počeo je molitvom na groblju, a nastavljen je procesijom prema Bleiburškom polju. Misu zadušnicu predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

'69 godina nakon Bleiburga i križnih putova, nemoguće je imati ispravan odnos prema svojoj sadašnjosti i budućnosti nemamo li ga prema prošlosti, a to se ne može ne budemo li sposobni vidjeti ne samo svoje žrtve i tuđe zločine, nego i svoje zločine, a tuđe žrtve', rekao je biskup Uzinić. Usporedivši bleiburška stradanja nevinih sa stradanjima u ustaškome koncentracijskom logoru Jasenovcu, dodao da je zato 'svibanj 2014. posljedica i Jasenovca, simbola jednog drugog tragičnog stradanja'.

Smatra se da je u Bleiburgu stradalo više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni putovi.

Od 2012. Sabor više nije pokrovitelj te komemoracije, a državni je vrh te godine polaganjem vijenaca u slovenskome mjestu Teznu, u kojem je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, odao počast žrtvama križnoga puta, svima onima koji su bez krivnje i bez suda izgubili živote, rekao je tada hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

HRT