Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Prosinac 2014 07:05

Ljubav i ljubomora

Napisao/la 
Ljubav i ljubomora Ljubav i ljubomora

Ljubomora je snažna, složena emocija koja uključuje strah od gubitka voljene osobe, strah od gubitka ljubavi. To je trn koji boli, razara odnos i ljubav. Uključuje i srdžbu, ljutnju, osjećaj poniženja, patnje, sumnju. Ljubomora kao intenzivni osjećaj često je odraz nekvalitetnog odnosa i nepovjerenja.

Kada postanemo ljubomorni?

Kada nismo sigurni da nas naša voljena osoba stvarno voli i da smo joj stvarno na prvom mjestu. U osnovi svake ljubomore je potreba da pripadamo nekomu, da smo vrijedni. Osobe s visokim osjećajem vlastite vrijednosti manje će se osjećati ugroženim jer će eventualnu privlačnost partnera nekoj trećoj osobi rijetko interpretirati kroz osobni osjećaj odbačenosti. Prava ljubav nije ljubomorna iako je ljubomora poneka nužna za ljubav, kao i sol za juhu.

Tko je ljubomoran?

Ljubomoran je onaj koji otkriva i osjeća, s razlogom ili bez njega, da ljubljena osoba u nekom trećem nalazi ono što je do sada nalazila u njemu. Ljubomora se pojavljuje kada pomislimo da je osoba koju volimo fascinirana nečim čega mi nemamo, a treća osoba ima, posjeduje nešto što za osobu koju ja volim predstavlja vrijednost, što je vrlo često projekcija mojih maštanja ili fantazije, ljubomornih reakcija ljutnje i samosažaljevanja, te sumnje u vlastitu vrijednost i gubitak samopouzdanja, te niskog praga opraštanja.

Temelj nastanka ljubomore je u: osobama koje imaju izrazito lošu sliku o sebi, koje sumnjaju u svoje vrijednosti, koje žive s osjećanjem manje vrijednosti, nesigurne osobe koje imaju veću potrebu za kontrolom druge osobe i potrebom posjedovanja druge osobe. Često ljubomorna osoba uzima neki detalj iz neke za nju ljubomorne situacije i generalizira ga, ulazeći pri tom i prihvaćajući ulogu žrtve ili ponižavajući doživljeni osjećaj. Kao što su komponente ljubavi: intima, strast i predanost, tako su te iste komponente u ljubomori ugrožene, te se javlja strah od napuštanja voljene osobe, sumnja u sebe i druge.

Što ljubomora u sebi uključuje?

1. Strah od napuštenosti, čiji korijeni najvjerojatnije potječu od iskustva ostavljenosti; nemoći osloniti se na drugoga; osjećaja da nisam bio dovoljno voljena osoba; da sam vrijedan i voljen samo kad sam prvi i jedini, najbolji i najvažniji. Narcističke povrede podloge su za nisko samopouzdanje.

2. Problem samovrijednosti, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj krivnje - što on/ona ima a ja nemam?

3. Izrazita povrijeđenost koja može dovesti do depresije, odvajanja, rivalstva, ovisničkog odnosa (simbioza).

4. Odnos nepovjerenja. Povjerenje, otvorenost i poštovanje vode bliskosti.

5. Pomanjkanje otvorene, jasne i duboke komunikacije.

Terapija protiv ljubomore:

• Rad na sebi: na osjećaju vlastite vrijednosti, samopoštovanju, rad na vlastitoj privlačnosti (biti privlačan partneru).

• Rad na osobnom međuodnosu (izazov ljubomore pripada odnosu): bazičnom povjerenju, bliskosti, poboljšati komunikacijske vještine (pojasniti kako se tko osjeća kod doživljaja ljubomore, što može partner učiniti, proraditi svoje emocionalne reakcije, ako je potrebno i napisati u pismenom obliku kako se osjeća (povrijeđena, nezadovoljna, ljuta, odbačena, osamljena, podređena...) Važno je izreći svoje osjećaje, bez optuživanja i vrijeđanja.

• Ljubomorne osjećaje ne možemo izbjeći, ali ljubomorne situacije možemo razumjeti kao izazov i poziv za razvojem osobnosti i odnosa, potrebom rada na sebi, izražavanjem brige i pažnje za partnera, uspostavljanjem novih kvalitetnih kontakata, posebno empatičnog slušanja, održavanjem jedinstva i autonomije u paru.

Autor: Branko Pagadur; Izvor: Nasa-obitelj.com