Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Veljača 2015 15:25

Što bi sveti Valentin rekao na današnje Valentinovo?

Napisao/la 
Što bi sveti Valentin rekao na današnje Valentinovo? Što bi sveti Valentin rekao na današnje Valentinovo?

Kako mladi danas slave spomendan svetog Valentina poznatiji kao Valentinovo ili Dan zaljubljenih?

Kao i uvijek, postoje dvije različite strane priče. Jedna je vezana uz onaj dio mladih koji su u vezi. Oni će Valentinovo naravno proslaviti sa svojim voljenima na romantičnim večerama te uz poklone i ostale, za pravu ljubav, nebitne stvari. Druga strana priče vezana je uz one slobodne, povrijeđene, ranjene, slomljena srca, ostavljene i slične. Njihova ‘bol’ je tog dana još veća pa će oni svoju tugu vjerojatno ‘utopiti u alkoholu’ na raznim ‘antivalentinovo partijima’.

Koji je krajnji rezultat današnjeg Valentinova? Od zaljubljenih profitiraju cvjećarnice, trgovine, turističke agencije i restorani, a od onih ‘nezaljubljenih’ noćni klubovi i diskonti pića. I kako to sve završava? Obje strane priče na kraju večeri imaju nešto zajedničko, a to je odlazak u grijeh.

Što bi na to sve danas rekao sveti Valentin? Zaštitnik prave i istinske bračne ljubavi te čistoće, ili kako bi to kod nas rekli ‘zaljubljenosti’? Vjerujem da ne bi bio baš presretan kada bi vidio što je svijet napravio od njegovog spomendana niti bi prihvatio sve što mu se pripisuje po tome danu. Valentinovo je davno prestalo biti Valentinovo koje se prije slavilo u okrilju Katoličke crkve i u Božjem Duhu.

Što mi tu možemo učiniti? Valentinovo bi trebali vratiti iz dana zaljubljenosti u dan čistoće. Iskrena ljubav postoji i danas među nama, samo je trebamo prepoznati. U pravoj ljubavi dvoje ljudi prihvaća svu odgovornost , pristaje na odricanje, žrtvu i partnera upoznaje u potpunosti živeći s njim u čistoći. To je ona istinska ljubav koju će sveti Valentin zasigurno blagosloviti i pratiti svojim zagovorima. I ne zaboravimo da svoje dečke i djevojke moramo ljubiti i voljeti svaki dan, a ne samo jedan dan u godini. Priredite im nešto romantično kada se najmanje nadaju, zasigurno će se više obradovati nego na Valentinovo kada to, ionako svi drugi rade.

„Zato nam baš danas najviše treba zagovor svetog Valentina da mlade (i one manje mlade) uputi u tajnu ljubavi, kako iz neke površne etape zaljubljenosti ući u odnos odgovorne i životne ljubavi. Tada to nije prolazni emocionalni doživljaj, nego se tu naziru temelji istinskog i predanog života.“(Fra Zvjezdan Linić)

Katarina Kljajić/duhos.org