Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Veljača 2015 12:58

Šabića pećina

Napisao/la 
Šabića pećina Šabića pećina

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, posuški pravnik Petar Oreč, obavio je više terenskih pregleda izvan područja općine Posušje u potrazi za novim lokalitetima posuške kulture. U sklopu tadašnjih terenskih pregleda, obišao je sve pećine brdskog masiva Butorovice, koji se proteže u pravcu sjeverozapad – jugoistok nad Ljubuškim poljem.

Na južnim padinama Butorovice, nalaze se Golubinka, Rajina pećina, Pizdina pećina i Šabića pećina (P. Oreč, Pećine i izvori vode u brdu Buturovica kod Ljubuškog, Naš krš, XIII, 22, 1987). Najveća od pomenutih je Šabića pećina, smještena iznad naselja i izvora Gožulj, na 240 m / nv. Naziv nosi po imenu obitelji Šabić. Prilaz pećini je pristupačan, a pećinski otvor okrenut je prema jugu, što osigurava dobru osvjetljenost u prvoj prostoriji pećine. Na zapadnoj strani prve pećinske prostorije nalazi se niski lučni prolaz  u drugu pećinsku galeriju, koja je nekoliko metara viša od razine prve prostorije.

Unutrašnjost druge prostorije Šabića pećine sa velikim stalagmitom

Unutrašnjost druge prostorije Šabića pećine sa velikim stalagmitom (foto: I.D.)

Druga prostorija je mračna i hladna, a  u sredini se nalazi veliki stalagmit. P. Oreč je sakupio nekoliko ulomaka keramičkih posuda iz ranog brončanog doba, potom iz antičkog i srednjovjekovnog doba. U sklopu arheoloških istraživanja u Docima 2014. obavljeno je probno arheološko iskopavanje s ciljem utvrđivanja arheološkog potencijala ovog lokaliteta. Zahvaljujući povoljnom položaju, blizini izvora i relativno lakoj pristupačnosti, Šabića pećina pružala je privremeno sklonište manjim zajednicama od prapovijesti sve do novog vijeka. Među nađenom građom tijekom pokusnih istraživanja prevladavaju ulomci keramičkih posuda iz brončanog doba i srednjeg vijeka (engobirana i slikana keramika). Šabića pećina registiran je kao i speleološki lokalitet.

Ulaz u Šabića pećina

Ulaz u Šabića pećinu (foto: I.D.)