Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 15 Travanj 2015 09:17

Obavijest proizvođačima luka i koštičavog voća

Napisao/la 
Obavijest proizvođačima luka i koštićavog voća u ZHŽ Obavijest proizvođačima luka i koštićavog voća u ZHŽ

Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke, Županijska izvještajno-prognozna služba (IPS) daje:

Obavijest proizvođačima luka i koštičavog voća u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Obavijest proizvođačima luka:


Zbog povoljnih klimatskih uvjeta za razvoj štetnika, primijećena je pojačana aktivnost leta lukova lisnog minera (Liriomyza cepae) i lukove muhe (Delia Antiqua), uzročnika crvljivosti luka na svim vrstama (crveni i bijeli luk, kao i crnog luka-prase). Zbog toga se preporučuje tretiranje nasada kontaktnim ili sistemičnim insekticidima s osvrtom na period konzumacije prase da ti insekticidi budu kratke karence.


Naša preporuka za prasu je AFFIRM,  koji se može koristiti i na ostalim lukovima. Ostali preparati za lisnog lukova minera i lukove muhe: PERFEKTHION, ZOLONE LIQUIDE, CONFIDOR 200-SL, ACTARA ETALFIX, CHROMOREL D ili slična sredstva uz savjet agronoma u poljoljekarni.

Obavijest proizvođačima koštićavog voća:

Neke koštićave vrste su već u precvjetavanju (breskva) dok ostale (trešnja, višnja, kajsija, šljiva) su u fazi cvjetanja (rane sorte) ili otvaranje pupa (srednje i kasne sorta).

Preporučujemo da tretiranje obavite u kasnim poslijepodnevnim satima kako bi sredstvo najbolje djelovalo na bolest protiv koje tretiramo. U ovom stadiju moramo tretirati protiv truleži (Monilia laxa) i to kada biljka odbaci oko 70 % cvjetne mase. Preparati koje preporučamo: SWITCH 62,5 WG, CHORUS 75 WG, SIGNUM, KIDAN, BAYCOR, TELDOR SC 500 ili slična sredstva, uz savjet agronoma u poljoljekarni.

Napomena: Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti po mirnom vremenu prema uputi proizvođača. Svako tretiranje zabilježiti i ambalažu zbrinuti na propisani način!

Ravnatelj Zavoda
Luka Vranješ dipl.ing.agr.