Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2015 11:30

Rimska kaciga iz Ljubuškog

Napisao/la 

U Arheološkoj zbirci Franjevačkoga samostana Humac, Ljubuški, izložena je jedna rimska vojna kaciga, koja je gotovo nepoznata stručnoj javnosti.

Nalazište joj nije točno utvrđeno, ako nije riječ o Radišićima, gdje je od ranije poznat grobni nalaz ilirske kacige (tip III-A2-a, 5-4. st. pr. Kr.). Izrađena je od bakrene slitine, ima duboku kalotu s blago izraženim obodom, uskim vratobranom i koničnim umetkom za perjanicu na vrhu. Na jednoj strani sačuvan je šarnir od savijenoga brončanog lima, pričvršćen jednom zakovicom, koji je nosio štitnik za obraz. Na drugoj strani sačuvala se samo perforacija za zakovicu. Vratobran je uzak i blago nakošen, s jednom rupicom na sredini. Umetak za perjanicu ima koničan oblik s ravnim vrhom. Izrađen je iz jednog dijela s kalotom kacige. Dimenzije: Promjer kalote 20,2 cm, visina s perjanicom 19,3 cm, širina vratobrana 4,4 cm.

Rimska vojna kaciga, foto I. Dragičević                           Rimska kaciga iz humačke zbirke, foto I. Dragičević

Slični tipovi kaciga poznati su iz Engleske, Njemačke i Italije, prozvani obično po nalazištu. Henry Russell Robinson (Armour of imperial Rome, London, 1975., 18-19) nazvao je taj model “Montefortino”, tip C. Englezi ga zovu još “Jockey cap” ili “Knob helmet”, a Nijemci “Helm mit Scheitelknauf”. Kasniji istraživači dodatno su razvili Robinsonovu podjelu, pa se danas za kacigu ljubuškoga tipa koristi izraz Montefortino/Buggenum (G. Cascarino,  L’esercito romano: Armento e organizzazione, Rimini, 2007., 104-108). Što se tiče kronologije izrade Montefortino kaciga mišljenja nisu posve usuglašena. Prevladava mišljenje kako je riječ o vremenu prve pol. 1. st. pr. Krista do dvadesetih godina 1. st. po. Krista (M. Feugère, Weapons of the Romans, Charleston, 2002, 94).

Tipovi Montefortino kaciga, G. Cascarino

Tipovi Montefortino kaciga, G. Cascarino

Teško je odgonetnuti u kojoj prigodi je korištena kaciga iz Arheološke zbirke na Humcu. Možda ju je nosio legionar u ratnom pohodu na Delmate 45-44. pr. Kr. , kada je Publije Vatinije imao vojni tabor blizu Narone? Ili možda još vjerojatnije kaciga potječe iz delmatsko-panonskoga ustanka protiv Rimljana 6-9. godine po. Kr.? Bilo kako bilo, radi se o vrlo rijetkom eksponatu na širem području. Zemaljski muzej u Sarajevu ne posjeduje Montefortino/Buggenum tip kacige. Jedino Arheološki Muzej u Zagrebu ima nekoliko tipova nešto mlađe kacige (Hagenau i Weisenau tip), koje su pronađene u rijeci Kupi blizu Siska (I. Radman Livaja, Militaria sisciensia, Arheološki muzej u Zagrebu, 2004., 65-71).                                       

R. Dodig / arheohercegovina.com