Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Lipanj 2015 05:16

BUKA kava u Ljubuškom: Mladi su sposobni mijenjati sredinu u kojoj žive

Napisao/la 

Kava sa BUKOM održana je u Ljubuškom 11. lipnja, a u ovom gradu dočekala nas je grupa mladih iz Udruge mladih Agape. Iznenadila nas je velika posjećenost i zainteresiranost mladih koji su željeli saznati nešto više o radu BUKE. Smjestili smo se u zanimljiv kafić  pod nazivom "No name" Rock Cafe koji je prepoznatljiv po velikom izboru domaćih i stranih piva.



Ljubuški je grad i općina u Bosni i Hercegovini. Grad je smješten s lijeve strane obale Trebižata, rijeci na kojoj se nalaze brojni slapovi od kojih su najpoznatiji Kravica i Koćuša. Pored svojih prirodnih ljepota Ljubuški je također poznat po velikoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Na raznim lokalitetima širom općine mogu se naći ostaci iz gotovo svakog razdoblja ljudske povijesti, od kojih vrijedi izdvojiti: starorimski logor u Gračinama, Humačku ploču, tvrđavu na vrhu Buturovice, te stećke u Studencima, Bijači i Zvirićima.



Marija Herceg, predsjednica Udruge mladih Agape rekla je da joj je drago što je BUKA posjetila Ljubuški i da ona i ljudi oko nje već duže vrijeme prate rad portala BUKA i drago im je što se i njihovi lokalni problemi analiziraju na portalu.

“Rad portala BUKA pokazuje da je moguće djelovati i raditi u ovoj zemlji i da nije sve u profitu, već se može i treba raditi za neke veće stvari za dobrobit sredine u kojoj živimo”, rekla je Marija Herceg.

Marija Herceg

Ističe da ih najviše zabrinjava odlazak mladih, ali i za to postoji uzrok. “Prvo, mladi ne samo da su nezainteresirani za promjenu u svojoj sredini, nego je problem i to što mladi ne vjeruju da su sposobni mijenjati stvari u sredini u kojoj žive i  da su sposobni utjecati na odluke. Ne vidimo neki jači pokušaj u našim sredinama da se utječe na promjene. Nadamo se da ćemo svojim radom i našom Udrugom više ići ka tome, jer želimo da se iskoriste svi potencijali ove zemlje”, ističe Marija.

Ina Matić, dopredsjednica Udruge mladih Agape rekla je da joj je drago što su sa ekipom BUKE mogli kao prijatelji razgovarati o problemima kako u njihovoj lokalnoj zajednici, tako i u cijeloj državi, ali i o tome na koji način BUKA može pomoći mladima u Ljubuškom.

Ina Matić

“BUKA je drugačiji portal u cijeloj državi, a to je zato što nije samo portal, već bih rekla da je živi organizam koji zapravo objektivno ukazuje na mnoge probleme u BiH, bez obzira na nacionalni i vjerski predznak”, kaže Matić Ina.

Ona ističe da se Udruga Agape najviše bavi građanskim aktivizmom.

“Želimo educirati prije svega mlade, jer su oni budućnost ove države, da se ne boje i da ne strahuju. Da pokušavaju učiniti sredinu u kojoj žive funkcionalnijom, da razvijaju demokratske vrijednosti, slobode izražavanja i volenterizam”, kaže Ina Matić.



U prijašnje doba je Ljubuški bio i upravno središte zapadne Hercegovine, no taj status je općina izgubila povlačenjem novih županijskih granica sredonim 1990-ih. U okviru današnje zapadnohercegovačke županije se Ljubuški nalazi na njenom južnom kraju, dok je ulogu centra i središta preuzeo Široki Brijeg. Područje općine pokriva površinu od 292,7 km², a područje grada se prostire od vrha Buturovice u Ljubuško polje prema Trebižatu.



SKUPA VODA

Udruga mladih Agape već duže vrijeme ukazuje na probleme sa skupom vodom u ovoj općini. Održali su ulične akcije, prikupljali peticije sve sa ciljem da javnosti ukažu na činjenicu da u Ljubuškom teče najskuplja voda. Iz ovog Udruženja su nam rekli da je najskuplja voda nedavno, bez dodatnog objašnjenja, još više poskupjela, iako se radi o ljubuškom prirodnom bogatstvu.



„Mi vjerujemo da se rješenje ovog problema nalazi u otkrivanju ilegalnog i nesavjesnog trošenja vode, čija je implementacija vjerojatno teža nego – sustavno skidati još malo s računa redovnih platiša. Iako još nemamo konačnog odgovora na mnoštvo potpisa prikupljenih peticijom, smatramo da je inicijativa već uspjela kad se krenulo s peticijom. Kratkoročno – ne očekujemo ravnodušnost vlasti po ovom pitanju i iako nas ponekad vide kao naivne idealiste, vjerujemo u pozitivan odgovor na peticiju. Dugoročno i uz negativan odgovor vlasti, smatramo da ovakvim građanskim inicijativama malo po malo potičemo na aktivno građanstvo i na sudjelovanje svih građana u odlukama vlasti, kreirajući tako autoritet grada tako gdje treba biti - među građanima“, rekla je ranije za BUKU Marija Herceg.

VODOPAD KRAVICE



Ukoliko budete prolazili kroz općinu Ljubuški nezaobilazno mjesto koje morateposjetiti je vodopad Kravice koji je nastao na području gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući  veličanstveni vodopad visine od 30 metara.

U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, brodić i dvije, u izvornom stilu obnovljene vodenice. U jednom ljetnom danu vodopad posjeti više od 2.000 kupača. Vodopad je posebno atraktivan kada se napravi više manjih slapova, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice.

BUKA