Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 05:53

Studentica politologije Ivana Šaravanja iz Ljubuškog u posjeti sjedištu EU u Bruxellesu

Napisao/la 

Proteklog tjedna studentice Sveučilišta u Mostaru Ana-Maria Paponja (4. godina na Pravnom fakultetu) i Ivana Šaravanja (3. godina na Filozofskom fakultetu, Odsjek politologija) su boravile u Bruxellesu skupa sa studentima Univeziteta u Sarajevu, Univerziteta „Džemala Bijedića“ u Mostaru, Univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Brčkom, Bihaću i Bijeljini te privatnog Burch University iz Sarajeva.

Ovaj studijski posjet je realiziran kao nagrada za najuspješnije timove na debatnom natjecanju kojeg je organizirala udruga „Vesta“ uz podrušku Delegacija EU-a u sklopu projekta „EU i Ti“. Naime, projekt „EU i Ti“ koji se provodi već tradicionalno iz godine u godinu, okuplja svake godine stotine studenata sa svih Sveučilišta u BiH u vidu edukativnih posjeta Delegaciji EU i Uredu specijalnog predstavnika EU-a za BiH.

Nakon posjeta organizira se debatno natjecanje za sve studente na kojeg sveučilišta šalju timove od dva studenta u pratnji nekog od nastavnog osoblja sveučilišta. Samo natjecanje se sastoji od više dimenzija – natjecanja u prezentacijama, samo debatno natjecanje za polufinaliste i finaliste za pobjednike krugova prezentacijskog natjecanja, te natjecanje u pisanju eseja.

Nakon vrlo visokog ostvarenog rezultata u krugu prezentacijskog natjecanja na temu „Prednosti i nedostaci visokog obrazovanja u BiH“, studentica Ana-Maria je pobijedivši u natjecanju u pisanju eseja na temu „Prednosti ulaska BiH u EU za građane Bosne i Hercegovine“osigurala zajedno sa ostalim pobjednicima u esejima, pobjednicima, finalistima i polufinalistima participaciju u nagradnom studijskom posjetu Europskoj komisiji i Europskom parlamentu u Bruxellesu. Studentica Ivana Šaravanja se također izborila za sudjelovanje na studijskom putovanju istaknuvši se izvanrednom aktivnošću tijekom cijelog natjecanja.

Studijski posjet je realiziran u razdoblju od 15. do 19. lipnja 2015. godine, a svim sudionicima su bili osigurani prijevoz autobusom do odredišta, smještaj na bazi polupansiona, te su svi dobili i džeparac za lokalni transport i ostale troškove za ručkove i večere.
Studenti su imali priliku posjetiti Komisiju EU-a te osobno razgovarati sa predstavnikom komisije za odnose s BiH i Albanijom, te predstaviti ključne probleme koje su studenti identificirali tijekom natjecanja, a koji se tiču procesa pridruženja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Također, posjetili su i Europski parlament gdje ih je ugostila gđa. Tanja Fajon te kroz kratku interaktivnu prezentaciju predočila kako funkcionira Europski parlament te koji su trenutni fokusi rada ove institucije Europske unije.

Na kraju su posjetili i organizaciju AEGEE, jednu od vodećih studentskih organizacija u Europi i šire, koja promiče ideju federalne Europe.
Za naše studentice ovo je bilo izvrsno iskustvo, kako u akademskom i profesiolanom smislu, tako i u onom personalnom. Pored stečenog znanja, posjeta raznim institucijama, upoznavanja sjedišta Europe, Ivana i Ana-Maria su imale prilku upoznati se i sprijateljiti se sa studentima iz raznih gradova BiH te na taj način stvoriti podlogu za eventualno neke nove projektne ideje, promičući temeljnu ideju projekta „EU i Ti“ i po završetku i finalne faze.

Sve u  svemu, ovo izvanredno iskustvo i promocija Sveučilišta u Mostaru na naše je studentice ostavilo sve pozitivne dojmove te za samu organizaciju imaju samo riječi hvale.

saravanja2

saravanja 3

Bolji Ljubuški