Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 06 Kolovoz 2015 12:50

Šestero braće i dvije sestre Grbavac čuvali su i promicali hrvatski identitet

Napisao/la 

Promocija monografije “Život na tri kontinenta sa srcem zavičaja” autora Ivana Slobodana Grbavca iz Graba koji danas živi u Canberri u Australiji održana je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, u organizaciji HKD-a Napredak, podružnica Ljubuški. Riječ je, naime, o monografiji koja uz život i rad samog autora prati život i rad njegove šestero braće i dvije sestre, iseljenika koji žive na tri kontinenta Australiji, Americi i Europi.

Borba za slobodnu Hrvatsku

Ivan Slobodan Grbavac je bio pokretač i organizator prosvjeda kojim je želio ostvariti slobodu i priznanje svoje domovine Hrvatske, marljivo je prodavao hrvatski domoljubni tisak, a zahvaljujući njegovoj marljivosti uspio je prikupiti stotine tisuća dolara humanitarne pomoći koje je slao potrebitima u Domovini. U njegovoj kući u Canberri 1977. godine je otvoreno “Hrvatsko veleposlanstvo” kako su ga među sobom nazvali koje je djelovalo 23 mjeseca. Također je nazvano i “Veleposlanstvo Hrvata u izbjeglištvu kao i onih zarobljenih u Hrvatskoj”.

Ova monografija izašla je u vlastitoj nakladi autora, a o njoj su govorili urednik izdanja Josip Kovač i don Ilija Drmić koji su obimnu građu uobličili i dali joj konačni oblik.

Don Ilija je naglasio kako su devetoro braće i sestara i njihovih obitelji, živeći u dvjema svojim Domovinama, čuvali svoj identitet i utjecali na očuvanje svih bitnosti onih prognanih i odseljenih Hrvata diljem svijeta.

Podsjetnik na život u tuđini

“Ova knjiga živo je svjedočanstvo zlog usuda koji je razorio i raselio mnogobrojne hrvatske obitelji nakon Drugoga svjetskog rata i podsjetnik svoj hrvatskoj braći i sestrama da nikada ne zaborave obiteljske vrijednosti koje smo mi u iseljeništvu uspješno sačuvali unatoč nevoljama, gladi i bijedi, radu i muci u tuđini”, kazao je Josip Kovač, također hrvatski emigrant dodavši kako im je želja da ova knjiga bude početnica našim mladim naraštajima u učenju kako treba ljubiti Domovinu, raditi i pomagati za dobrobit svoga hrvatskoga naroda, a ne samo za sebe.ž

Dnevni list