Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Studeni 2015 18:55

Ilija Petković iz Studenaca zaređen za đakona

Napisao/la 

U nedjelju navečer župna crkva i Svetište Presvetog Srca Isusova u Studencima bila je pretijesna da bi primila sve vjernike i hodočasnike koji su došli na ređenje bogoslova Ilije Petkovića iz Studenaca.

Za ovaj iznimno važan događaj za župu, ali i za crkvu u Hercegovini, u Studncima se pripremalo Trodnevnicom i krunicom, a u subotu bila je i Ispovijed za sve vjernike. Prve večeri u četvrtak svetu misu slavio je don Ilija Petković, stric đakona Ilije koji pastoralno djeluje u Oakvillu, u Kanadi. Drugu večer misno slavlje predvodio je don Vinko Raguž, župnik u Dračevu gdje je bogoslov Ilija Petković na pastoralnoj praksi i na pomoći župniku, a treće večeri misno slavlje predvodio je don Ivan Štironja, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Sarajevu.

Svečano misno slavlje na ređenju novog đakona slavio je biskup mostarsko-duvanjski i administrator trebinjsko-mrkanjski mons. Ratko Perić u koncelebraciji više od dvadeset svećenika i pet đakona. Nakon što je polaganjem ruku na glavu đakona, uz prethodno prihvaćanje svih obveza, biskup je Iliju zaredio za đakona o potom u prigodnoj propovijedi govorio i poslovima i obvezama koje ga očekuju i koje treba izvršavati.

Na kraju svete mise župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovog velikog čina, a obratio se i novi đakon Ilija, također sa zahvalom i pozivom na zajedničko druženje u Pastoralnom centru. Svetu misu pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor „Vrelo života“ pod ravnanjem Marka Petkovića (brat đakona Ilije), a na orguljama je svirala čs. Katarina (Janja) Petković, tetka đakona Ilije.

Bogoslov Ilija Petković rodom je iz župe Studenci. Sin je Ivana Petkovića i Veronike r. Šimunović, rođen u Čapljini 6. siječnja 1992. Drugo je od četvero djece Ivana i Veronike, najstaliji Jure rođen je 1989.godine i završio je studij Elektrotehnike u Splitu, sestra Janja je student treće godine u Mostaru, a najmlađi Marko je maturant ljubuške Gimnazije. Osnovnu školu do 4. razreda pohađao je u Studencima (1998.-2002.), a od 5. do 8. razreda u Ljubuškom na Gračinama (2002.-2006.). Nakon završene osnovne u Ljubuškom, nastavlja prvi razred gimnazije također u Ljubuškom (2006.-2007.). U duši osjeća posebni Božji poziv za duhovnim zvanjem, prekida gimnaziju u Ljubuškom i javlja se kao kandidat za svećenika mostarske biskupije. Biskup ga šalje u travničko sjemenište gdje nastavlja daljnja tri gimnazijska razreda, te s maturom u travničkom Katoličkom školskom centru završava sjemenište (2007.-2010.) kao sjemeništarac mostarske biskupije.

Filozofsko-teološku naobrazbu nastavio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu gdje je završio filozofiju (2010.-2012.), a onda u Rimu nastavio i dovršio teologiju, na Papinskom sveučilištu Gregorijana (2012.-2015. Za vrijeme studija u Rimu stanovao je u njemačko-mađarskom zavodu Germanicum-Hungaricum.

Nakon povratka iz Rima Biskup ga je u jesen 2015. poslao u župu Dračevo župniku don Vinku Ragužu, gdje započinje pastoralnu godinu prakse na župi gdje će nastaviti i svoju đakonsku praksu nakon đakonskog ređenja. Neka ga prati Božji blagoslov u njegovu pastoralnom radu u župi Dračevo.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški