Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Prosinac 2015 10:19

Ante Mucić predstavlja hercegovačku tradiciju diljem svijeta

Napisao/la 

Nema ni jedne kulturne manifestacije u Hercegovini da na njima ne nastupi poznati diplar i guslar Ante Mucić Antas iz Cerna, iz ljubuške općine. Zadnji nastup imao je za početak adventa u Međugorju. Nastupom i šalama obogatio je svečanost. Ante Mucić Antas, zvani Bilušić, glazbeni je virtuoz. On je prava hercegovačka legenda u sviranju dipli, gusli, dvojnica, tradicijskih instrumenata, usne harmonike i lijerice. S diplama je običaje Hercegovine pronio cijelim svijetom i predstavljao hercegovačku tradiciju.

Ante Mucić je veliki glasnik tradicije koji u konobi na Cernu, koja je urađena u tradicionalnom stilu, uz tradicijsku zbirku predmeta, ima mnogo zavidnih nagrada osvojenih u domovini i inozemstvu. Kad zadipli, momci i djevojke oko njega zaigraju trusu, trojanac... To se nekada radilo na guvnima i igralo cijelu noć. Antas je od svog pradjeda, koji je bio vrstan diplar, dobio diple već kad je imao sedam godina. Otac mu je bio guslar pa je svestrani Ante ubrzo naučio i svirati na guslama. Nastupao je nekada na svečanostima u Vitini, Zvucima kamena u Posušju... A danas nastupa u svim društvima koja ga traže s područja Hercegovine.

- Uz diple možete igrati kolo, ali i pjevati pjesme, no "uz diple je moje milo uvik cure ljubit' smilo", kaže uvijek za šalu raspoložen Antas. Ističe kako se sve više mladih uključuje u sviranje ovog instrumenta i zato se ne boji da će tradicionalne diple i diplenje te gusle i guslenje izumrijeti...

Ante Mucić zaljubljenik je i u izradu tradicionalnih instrumenata i, možemo svakako reći, čuvar kulturne baštine svoje Hercegovine. Ljubav prema tradicionalnim instrumentima kod njega je izražena još od malih nogu. Nakon dipli, napravio je i gusle. Gostovao je od Kanade do Australije te tako podsjetio naše iseljenike da uz pjesmu i diple nikad neće zaboraviti svoje korijene.

M. Sivrić/Vecernji.ba