Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Prosinac 2015 13:20

Izašao 48. broj zbornika Kršni zavičaj

Napisao/la 

U 48. Kršnom zavičaju ima mnoštvo prigodnih priloga sa slikama.

Već uobičajena dionica Petrovi nasljednici u naše doba ukratko predstavlja Papine okružnice o Godini posvećenog života i o zaštiti svega stvorenoga pod naslovom Laudato.

To je suvremena poruka Katoličke crkve cijelom ljudskom rodu bez obzira na njegovu vjeru ili nevjeru. Također smo priredili prikaz Papina pohoda Sarajevu.
U prošlosti su dva značajna priloga o povijesti hrvatskoga jezika, osobito u BiH, i Karmelskoga reda u hrvatskom narodu, zatim o mučeniku fra Ivanu Roziću i o svetištu Gospe Sinjske zbog 300.obljetnice velike Gospine pobjede nad Turcima. Slijedeće godine bi hercegovina morala proslaviti 200.obljetnicu rođenja svoga najsvestranijeg uljudbenog djelatnika u drugoj polovici 19.stoljeća –fra Petra Bakule.

Zato smo, osim njegova životopisa priredili izbor iz njegovih dvaju pjesničkih: Hercegovina za devetnaest godina vezirovanja Hali-paše Rizvanbegovića i o Četiri dila godine.

Iz najnovije povijesti su prilozi o Bleiburgu, Titu i Domovinskom ratu. Nisu izostali ni prilozi o pokojnicima.

Na početku Sadašnjosti nudimo prilog o redovništvu u katoličkoj crkvi, zatim o znamenitijim ovogodišnjim događajima i prigodnim osobnim slavljima u Hercegovini.

Slijede prilozi o značajnim događajima na općoj Hrvatskoj pozornici: 300.obljetnica Sinjske pobjede i 20.obljetnica Oluje. Tu su i vijesti iz hrvatskog iseljeništva.
Ove godine su naši suradnici pripremili i dvije nagradne križaljke o katoličkim redovničkim zajednicama. Iza njih je Mali zavičaj.

Budućnost je označena Isusovom porukom nekadašnjim i budućim učenicima, da budu mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi. Nakon toga je razmišljanje o sadašnjem tjeskobnom trenutku i dva primjera koji nude nadu. Ali i jezgrovito upozorenje: Tko ne želi učiti povijest, morat će proživljavati njezino ponavljanje!
Prilog o Međugorju nakon Gospinih poruka izvješćuje o ovogodišnjim važnijim događajima u župi i o jednom njihovom odjeku u svijetu.


Humac, 9. prosinca 2015.

Autor: Uredništvo Kršnog zavičaja

Radio Ljubuški