Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Siječanj 2016 10:41

KORISNI SAVJETI Rezidba vinograda u 2016. godini

Napisao/la 

Kao nikada ranije u vinogradarskoj godini 2015. - 2016. najvažnija ampelotehnička radnja u vinogradu (rezidba) krenula je ranije. Zahvaljujući suhom i beskišnom razdoblju u prosincu 2015. godine krenula je rezidba vinograda. Prema znanstvenim spoznajama, vrlo rana i kasna rezidba vinove loze daju maksimalne prinose uz prosječnu kvalitetu, a rezidba u srednjem razdobljui daje prosječne, ali kvalitetnije prinose (što naravno opet ovisi o klimatskim čimbenicima).

Izgleda da je u ovoj sezoni nakon kratkog pregleda vinograda manje prisutna opaka bolest (skorioza, pomopsis, rak loze) zahvaljujući suhom i beskišnom razdoblju tijekom zime i proljeća u 2015. godini. Međutim, i dalje moramo voditi računa o borbi protiv ove opake bolesti, a prema prof. dr. Kišpatiću najbolja je mjera orezati rozgvu ili lozu te iznijeti šibove i spaliti. Svakako je vrlo važno kontrolirano gnojiti sa dušikom i još važnije voditi računa o opterećenju čokota, o čemu će biti riječi u daljnjem tekstu.

Koliko broj pupova ostaviti u rezidbi vinove loze?

To je jedno od najvažnijih pitanja vinogradarske prakse, a svakako i vinarske. Stari vinogradari su imali manje opterećenje čokota ili planirani prinos od 1 kilograma po trsu, ali nakon sedamdesetih godina i plantažnog uzgoja vinove loze opterećenje čokota se povećalo, pa tako danas imamo prinose po trsu od 2-5 kilograma ili više.

Postoji formula za izračun opterećenja trsa sa pupovima, a ona glasi:

Broj pupova po trsu - planirani prinos po trsu u kg kroz koeficijent rodnosti pupa puta masa grozda

Primjer - planirani prinos žilavke po trsu: ako je 3 kg kroz 1.35 puta 0.175 - daje 13 pupova po trsu.

To bi izgledalo dvokraki kordonac sa po tri kondira ili glave na svakom kraku, ukupno 6 kondira sa po dva pupa ili ukupno 12 pupova. Svaka sorta ima različit koeficijent rodnosti pupa i različitu masu grozda, pa navodimo za naše najvažnije sorte žilavku i blatinu. Na osnovu ovih podataka se može izračunati opterećenje čokota sa pupovima:

Žilavka- koeficijent rodnosti pupa ili broj grozdova po šibu- 1.2-1.5 ili srednja 1.35

Masa grozda- 150-200gr- srednja vrijednost- 175gr

Blatina-koeficijent- 1.4-2.0- srednja 1.75

Masa grozda- 50-300gr- srednja vrijednost - 175gr.

Međutim, postoje i američki podaci koji kažu za odvagu orezane rozgve ili lozine od 0.5 kg treba ostaviti po čokotu 10 pupova ili ako je odvaga 1.0 kg onda ostaviti 15 pupova, odnosno za 20 pupova treba da je odvaga odrezane lozine od 1.5 kg. Ovo su orijentacijski podaci, a svaki iskusni vinogradar zna vizualno po izgledu trsa kako će orezati čokote te one koje imaju slabiji porast rezat će oštrije nasuprot bujnijim čokotima koje će rezati sa opterećenjem ili ostavljajući veći broj pupova.

mr. sc. Branko Rogić/Bolji Ljubuški