Ispiši ovu stranicu
Petak, 22 Siječanj 2016 12:20

Kad skupa ‘zapivaju’ Bosanci i Hercegovci te Zagorci i Dalmatinci

Napisao/la 

 

Da Zagorci, Dalmatinci te Bosanci i Hercegovci mogu savršeno funkcionirati, dokazuju članovi hrvatske klape Bandira koja djeluje u Njemačkoj. Ova klapa, ovisno o prigodi i obvezama, broji od devet do jedanaest pjevača, od kojih je čak nekoliko Ljubušaka.

Prvi put su zajedno zapjevali u jesen 2013. godine u Hrvatskoj katoličkoj misiji Düsseldorf u čijim prostorijama i redovito vježbaju. Njeguju crkvene, dalmatinske i domoljubne note u kojima uživaju Nijemci, ali i hrvatsko iseljeništvo. Mnogi od njih rođeni su u Njemačkoj, neki su se doselili tek nedavno, no veže ih zajednička ljubav prema klapskoj pjesmi i domovini.

Primjer mladim generacijama

“Ideja o osnivanju klape tinjala je već dugo, a realizirali smo je zahvaljujući teologu Frani Miliću koji je vrhunski glazbenik i radi već par godina u našoj katoličkoj misiji. Naziv Bandira nas je sve privukao, jer Hrvati diljem svijeta su uvijek isticali hrvatsku bandiru (zastavu) kao simbol ponosa i pripadnosti svome narodu. Cilj nam je svojim djelovanjem ostaviti pozitivan primjer mlađim generacijama kako bi mogle zavoljeti klapsku pjesmu”, kazao je za Dnevni list jedan od članova klape, Ljubušak Frano Miličević. Uz njega u klapi pjevaju i Toni Damjanović iz Viteza, rođaci Dražen i Ivica Plahinek iz Varaždina, Mario Ujdur iz Metkovića, Frano Milić koji dolazi iz Uskoplja, Josip Raspudić iz Ljubuškog, Mario Maleš koji je podrijetlom iz drniške Mirlović Zagore, Kristijan Tušek iz Krapine te Anto Marjanović iz Požege. Iako su jedni od osnivača, Božo Stojić iz Čitluka i Dragan Miličević iz Ljubuškog zbog privatnih obaveza nisu stalni članovi klape.
Do sada su se predstavljali uglavnom u gradovima pokrajine u kojoj žive, a nastupi u Frankfurtu su im bili veliko iskustvo zbog pozamašnog broja publike. Često nastupaju na zabavama koje organiziraju Hrvati u iseljeništvu, a rado su viđeni i u crkvama na vjenčanjima te rođendanima. Također, predstavili su se i u kazalištu u sklopu jedne njemačke predstave. Od početka 2015. godine uvježbava ih Toni Damjanović, koji je po profesiji vokalni trener, što je još više podignulo razinu pjevanja. Tako su, zahvaljujući predanom radu, zabilježili zapažene nastupe sa zvijezdama hrvatske glazbene scene.

Nastup s Oliverom

“Nastupe s hrvatskim glazbenicima osobito pamtimo, a pjevati skupa s Oliverom Dragojevićem na ‘Hrvatskoj noći’ u Frankfurtu, na najvećem i najpopularnijem hrvatskom glazbenom skupu u iseljeništvu, je nešto što se ne zaboravlja. Pjevali smo i za Nijemce nebrojeno puta te smo i više nego ugodno iznenađeni. Svi oni vole taj mediteranski stil i tu melankoliju u našim pjesmama. Također, imamo ambiciju predstaviti i naše autorske pjesme na kojima već radimo”, ističe Miličević.
Još jedan od nastupa koji valja istaknuti dogodio se tijekom 2014. godine, kada je klapa Bandira zajedno nastupala s Tomislavom Bralićem i klapom Intrade ispred 700 obožavatelja klapske pjesme u Wuppertalu.
Našeg sugovornika pitali smo i za planove koje klapa Bandira planira realizirati u bliskoj budućnosti, na što nam je odgovorio kako je klapa u ožujku pozvana na obilježavanje 300. obljetnice luke Duisburg na rijeci Rheini. Uz to, imaju i poziv iz Nizozemske na zajednički koncert s jednim sveučilišnim zborom.

Antonela Marinović / Dnevni list