Ispiši ovu stranicu
Utorak, 26 Siječanj 2016 09:03

Josipa Boras: Fotografija za mene predstavlja trenutak koji zauvijek traje

Napisao/la 

Sve učestaliji hobi koji privlači brojne ljude diljem svijeta je fotografiranje. Ako ćemo tražiti razloge, prvi od njih je, vjerojatno, taj što se kroz ovaj hobi može nešto i zaraditi. Ipak, za one koji misle opstati kroz svoj rad, ponajprije je, uz unaprjeđenje vještina, bitan talent. U takvu kategoriju spada nadasve talentirana fotografkinja Josipa Boras iz Ljubuškog. Za naš list otkrila je kako je uplovila u svijet fotografiranja te kakva tematika prevladava u njezinom fotografskom izričaju.

I poziv i hobi

“Ne mogu navesti točan dan kada sam krenula s fotografiranjem, budući da se time bavim od kada znam za sebe. Jedina je razlika u tome što sam je nekada shvaćala ozbiljno, a nekada neozbiljno“, rekla nam je na početku razgovora Boras, dodavši kako je fotografija za nju i poziv i hobi, jer vrlo je zanimljivo kada hobi postane i posao. Kako nam kaže, u njezinom fotografskom opusu prevladava priroda, gradovi, hercegovački motivi, ljudi, spontani trenuci, pošto nije pobornica takozvanih namještenih poza i fotografija.
Kroz razgovor s Boras, saznali smo i to kako je ona velika ljubiteljica putovanja, na kojima uvijek nastane neka zanimljiva fotografija.
“Ne mogu reći da me je fotografija odvela negdje, no obožavam putovati i fotografirati, jer fotografija za mene predstavlja trenutak koji zauvijek traje. Uvijek se pojavi jedna doza unutarnjeg zadovoljstva kad spoznam da sam određeni trenutak baš ja ovjekovječila“, kazala je. Do sada nije imala prigodu okušati se u fotografskim natječajima, iako od toga ne bježi. Ukoliko se ukaže neka dobra prilika, svakako će je iskoristiti.
A, budući da se putem interneta nude brojni savjeti kako postati uspješan fotograf, našoj sugovornici postavili smo upit koliko takvi savjeti uistinu pomažu.

Crno-bijelo fotografiranje

“Putem interneta ima jako puno savjeta za što uspješnije fotografiranje. Što se tiče tehničkog i teoretskog dijela fotografiranja, mogu reći da su vrlo korisni. No, teško da itko može naučiti osnove putem interneta, odnosno kako i kada uhvatiti određeni trenutak. Mogu reći i to kako sam velika obožavateljica crno – bijele fotografije, one iz komore. Riječ je o starom načinu izrade fotografija, koji je koristio i moj otac, tako da mi je želja usavršiti i taj vid fotografije“, s optimizmom je istaknula Boras.
Njezin otac Jozo ima dugogodišnje iskustvo u radu s fotografijom, što joj je, na neki način, velika olakšica u bavljenju ovim poslom. Već od samog djetinjstva imala je priliku promatrati fotografiju i učiti se osnovnim vještinama. Ipak, smatra ona, treba se puno više truditi i dokazivati kako bi dostignula njegovo iskustvo i vještinu. Nada se da će, kao i njezin otac, imati prigodu svekolikoj javnosti pokazati svoje radove i kroz izložbe.

Za sada, pak, svoje uratke prezentira preko društvenih mreža, točnije putem Facebook profila JB Studio Photography & Cinematography. Velike zasluge u svemu ovome ima i njezin zaručnik, koji se bavi snimateljskim radom.

Na kraju razgovora otkrila nam je i to da, kada je u pitanju rad domaćih fotografa, osobito cijeni Maru Milin, a jednako vrijedan je i poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka. U budućnosti se, kako nam kaže, vidi u vlastitom fotografskom studiju, ali i kao žena, majka… Uputila je i savjet za one koji se tek upuštaju u avanturu s fotografijom: “Fotografirajte srcem“!

Antonela Marinović / Dnevni list