Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Veljača 2016 13:57

Ljubuški karatisti se svojim domovima uvijek vraćaju okićeni medaljama

Napisao/la 

Karate klub Ljubuški djeluje od 1986. godine. Od samih početaka pa do danas iznjedrio je brojne uspješne generacije te ostavio uspješan trag u Ljubuškom i općenito u bh. sportu. Klub 2002. godine preuzimaju Darko Dropuljić i Ivan Anić koji ga vode i danas, a imaju ulogu trenera te predsjednika i dopredsjednika.

“U klubu trenutno trenira 80 članova, a riječ je o uzrastima – djeca, kadeti i juniori. Svi oni se istinski trude i jako su disciplinirani tako da smo i više nego zadovoljni rezultatima koje postižemo“, kazao nam je Dropuljić. On je, naime, još kao desetogodišnjak počeo trenirati karate te je sudjelovao na brojnim, kako domaćim tako i na međunarodnim natjecanjima, na kojima je, u teškoj kategoriji, osvajao brojna odličja i medalje. Uz Dropuljića i Anića, kao treneri početnika djeluju i Ivan Grbavac te Luka Mušan.

Natjecanja i medalje

Prema riječima našeg sugovornika, natjecatelji se svakodnevno pripremaju za natjecanja vježbajući borbe s partnerima te vježbajući tehniku i treninge snage. Treninzi se održavaju pet dana u tjednu, i to u Gradskoj sportskoj dvorani u Ljubuškom te u dvorani Osnovne škole Marka Marulića.

“Kroz godine postojanja, put nas je vodio na brojna natjecanja na domaćem terenu, a imali smo prigodu predstaviti se i u inozemstvu. Ako bih morao izdvojiti neka od natjecanja, onda bi to bila državna prvenstva u BiH, Croatia Open u Rijeci, Croatia Cup Zagreb, Salzburg Open, Venezia Cup, Balkansko prvenstvo u Istanbulu…“, prisjetio se Dropuljić mjesta iz kojih su se ljubuški karatisti redovito vraćali svojim domovima okićeni medaljama.

Iako su svi natjecatelji vrijedni i marljivi po pitanju treninga, među njima se, pak, posebno ističu braća blizanci Filip i Jakov Bebek, 14-godišnjaci iz Šipovače, a koji imaju urođen talent za karate te postižu odlične rezultate na svim turnirima.

“Filip i Jakov su na natjecanja krenuli već s osam godina, a ono što posebno veseli je činjenica da obojica imaju veliki broj medalja s domaćeg terena, kao i s turnira u inozemstvu. Redoviti su na treninzima, a uz to su i uzorni učenici koji uspijevaju uskladiti treninge sa školskim obvezama“, istaknuo je Dropuljić.

Ulažu se veliki napori

On je kazao i to kako Karate klub Ljubuški ostvaruje dobru suradnju s klubovima iz cijele BiH, Hrvatske te cijele regije. Redovito posjećuju turnire koje organiziraju klubovi iz regije, kao što su i sami sedam godina zaredom organizirali natjecanja u Ljubuškom. Što se tiče financijskog dijela, oslanjaju se na članarine, osobna sredstva, a znaju dobiti i poneku donaciju od prijatelja kluba. Također, u pomoć priskoči i općina Ljubuški na temelju čega se, zahvaljujući određenim iznosima, može financirati kotizacija prema Karate savezu BiH.

Nova godina donijela je i nova natjecanja pa su, prema riječima Dropuljića, ljubuški karatisti nastupili na dva natjecanja dječje karate lige Hercegovine, a početkom ožujka djeca i kadeti planiraju nastupiti na natjecanju u Beogradu. A budući da uprava kluba ulaže velike napore i sredstva u edukaciju trenera i natjecatelja, prateći razvoj vrhunskog sporta, cilj je u budućnosti još više posvetiti se radu sa svim uzrastima, osobito s početnicima, kao i pronaći adekvatan prostor s poboljšanim uvjetima za treniranje.

Oni koji se žele okušati u karateu te svoje početke žele ostvariti upravo u Karate klubu Ljubuški, više informacija mogu dobiti dolaskom u dvoranu Osnovne škole Marka Marulića svakog četvrtka u 18 i 30 sati.

Antonela Marinović / Dnevni list