Ispiši ovu stranicu
Subota, 20 Srpanj 2019 05:56

Napravite sami: Najbolji prirodni sprej protiv komaraca

Napisao/la 

Koliko god voljeli ljeto, komarce je gotovo pa nemoguće izbjeći. Osim što su dosadni, i što ih iz godine u godinu sve više ima, čini se kao da je ubod komarca svake godine sve bolniji. Što uraditi? Jedna od najboljih stvari jeste korištenje spreja protiv ovih krvopija, a evo kako da napravite i jedan koji nije štetan za kožu, ima prekrasan miris, a komarci ga ne podnose.

Sastojci:

80 ml kokosovog ulja
90 ml destilirane vode
eterično ulje čajevca, ruzmarina, lavande, naranče…

Priprema:

Potrebno je da kokosovo ulje bude tečno – ukoliko ga držite na sobnoj temperaturi, postoji veoma velika mogućnost da se otopilo. Ako nije, zagrijte ga malo, sve dok ne postane tečno. Pomiješajte ulje i vodu i izmiješajte mikserom. Nakon toga, mješavini dodajte do 20 kapi eteričnih ulja, navedenih iznad (u ovom omjeru vode i ulje, maksimalno je dozvoljeno ukupno 75 – 80 kapi eteričnih ulja). Ponovno izmiješajte mikserom te dobivenu smjesu naspite u bočicu s raspršivačem. Sprej je odmah spreman za upotrebu.

Napomena: Ulje čajevca ima antiseptička svojstva pa je obavezno da ono bude jedno od ulja koja ćete korisiti u izradi spreja.
Osim njega, možete birati eterična ulja po želji, ali je najbolje da ipak birate ona koja imaju nešto “jači” miris (to su upravo ova koja smo naveli iznad, ali ne morate koristiti sva – dovoljno je ulje čajevca i još jedno jačeg mirisa. Eterično ulje eukaliptusa još je jedna odlična opcija). Također, najbolje je koristiti destiliranu vodu, jer će sprej biti dugoročniji.

Minimagazin.info