Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 21 Kolovoz 2019 06:09

Ljubušak Petar Herceg Tomić - heroj Pearl Harboura

Napisao/la 

Petar Herceg Tonić, u SAD-u poznat kao Peter Tomich (3. lipnja 1893. - 7. prosinca 1941.), je bio dočasnik mornarice SAD-a, koji je nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem SAD-a Medaljom časti, za svoje djelo u Drugom svjetskom ratu.  Oko pravog prezimena Petra Hercega vodila se velika rasprava, ali je fra Vinko Dragičević dokazao da je osoba koju Amerikanci nazivaju Petar Tomić zapravo Petar Herceg, koji je sukladno običajima kraja u kojem je rođen nosio obiteljski nadimak Tonić koji je najvjerojatnije doveo do zabune.

Petar Herceg je bio Hrvat rođen od oca Ante Hercega, obiteljskog nadimka Tonić i majke Ive Herceg (rođene Tolj)  u selu Prologu kraj Ljubuškog, Austro-Ugarska, kasnije Bosna i Hercegovina. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je Američkoj vojsci. Nakon dolaska u Američku mornaricu u siječnju 1919., služio je na razaraču Litchfield (klase DD-336).

Dolaskom 1941., postao je nadnarednik na brodu Utah (klease AG-16). 07. prosinca 1941., dok je brod bio u Pearl Harboru, odmaknuta od Ford Islanda, brod je bio gađan torpedoima tijekom japanskog napada na Pearl Harbor. Herceg je bio na dužnosti u kotlovnici. Kako se Utah počela naginjati, on je ostao na dnu osiguravajući kotlove, pazeći da se svi drugi spase iz broda i tako je izgubio život. Za njegovo "istaknuto vodstvo i iznimnu hrabrost" u to vrijeme, posmrtno je odlikovan Medaljom časti. Njegova Medalja časti bila je istaknuta na akademiji dočasnika američke mornarice (Tomich Hall) dok nije dodijeljena njegovoj obitelji 18. svibnja 2006., na USS Enterpriseu na Jadranskom moru, na obali Hrvatske.

Tomić je proglašen i počasnim građaninom američke savezne države Utah, a ime po njemu dobila je i jedna dočasnička škola u SAD-u.

O njemu je snimljen i  dokumentarni film  “Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Tomiću” u produkciji HRT-a, koji je predstavljen i u Ljubuškom. 

Wikipedia.org