Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Studeni 2020 09:13

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Napisao/la 

Nakon duge i teške bolesti, Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u 77. godini u KBC-u Zagreb, gdje je bio posljednja tri mjeseca, javljaju mediji.

Legenda hrvatske glazbe i bivši saborski zatupnik imao je komplikacije nakon operacije srca. Bio je u induciranoj komi, a prethodno je prebolio moždani udar.

Glazbenik u čijim su interpretacijama zaživjele i do danas ostale omiljene brojne pjesme, u rasponu od rocka preko zabavnih do narodnih i tamburaških, glazbenu karijeru počeo je u rock bendovima, najpoznatiji od njih je sastav "Dinamiti". Rođeni Osječanin, nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Poznat je po pjesmama "Zbog jedne divne crne žene", "Pjevat će Slavonija", Inati se Slavonijo".

Prvi put nastupio je na Splitskom festivalu 1969., a slijedili su Opatijski festival te predstavljanje Jugoslavije na Eurovizijskom natjecanju u Dublinu 1971. Niz tadašnjih uspjeha okrunio je hitom, vlastitom skladbom, "Zbog jedne divne crne žene", te dosegao status jednog od najpopularnijih pjevača tadašnje države.

Nakon boravka u SAD-u 1970-ih, usmjerio se više na narodnu glazbu, gdje je također ostvario važne uspjehe, ovjekovječivši neke od najljepših slavonskih i tamburaških skladbi, piše Hrvatska glazbena unija.

Tijekom karijere surađivao je s brojnim autorima, pa njegove pjesme potpisuju Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i drugi.

HRT